Min geniale veninde af Elena Ferrante

Oprettet: 14.08.2014 - 12:12

Bog: "Min geniale veninde" af Elena Ferrante

Bogens forside

Elena og Lila vokser op i et fattigt voldeligt kvarter i Napoli i 1950'erne - De skiller sig ud ved deres intelligens, og selv om drømmen om en bedre fremtid fører dem i forskellige retninger, udvi

Forfatter: 
Elena Ferrante
Oversætter: 
Nina Gross
Udgivet: 
2014
Forlag: 
C&K
Sidetal: 
384
Lån bogen - Køb bogen

Historien om to veninders komplicerede venskab tegner et spændende portræt af kulturen, tidsånden og familielivet i 1950’ernes fattige Napoli.

Historien indledes med, at Elena erfarer, at hendes barndomsveninde Lila er forsvundet sporløst fra sit hjem i Napoli: ”Lila overdriver som sædvanlig alting, tænkte jeg. Hun spændte tanken om spor til bristepunktet. Hun ville ikke alene selv forsvinde, nu, i en alder af seksogtres, men også udslette hele det liv hun havde ladt bag sig”. Dette foranlediger i arrigskab Elena til at fortælle historien om de to kvinders barndom, og herefter springer historien tilbage til 1950’erne i et fattigt kvarter i Napoli.

Begge piger kommer fra ludfattige familier. Elena som datter af en portner, og Lilas familie har et lille skomagerværksted. Elena er den forsigtige pige, Lila den frygtløse. Begge er de dygtige i skolen, men Lila er altid lidt bedre, lidt mere rebelsk. Da de er klar til skolens mellemtrin, får Elena, tilskyndet af sin klasselærer og meget mod forældrenes vilje og økonomi, lov at fortsætte skolegangen, mens Lila må begynde at arbejde for sin far i skomagerværkstedet. Elena får muligheden for at drive sine studier vidt, mens forventningen til Lila er, at hun gifter sig godt for at redde familien økonomisk. Herfra sker der et brud mellem pigerne, hvis liv bevæger sig i hver sin retning og kun lejlighedsvis krydser hinanden.

Historien fortælles og opleves ubetinget gennem Elena. Det er hendes tanker og observationer omkring venskabet og Lilas udvikling, læseren præsenteres for. En beskrivelse af et venskab, som både rummer misundelse, beundring og længsel efter finde ind til Lilas sande væsen. For den selvstændige og varmblodede Lila går sine egne veje og forbliver både for læseren og Elena noget af et mysterium.

Elena Ferrante tegner et spændende portræt af kulturen, tidsånden og familielivet i Napolis fattige kvarter. Der er saft og kraft i familierne, og bølgerne går højt, når misundelse og gamle familiestridigheder blusser op. Ferrante brillerer især med sit detaljerede og komplekse portræt af venskabet mellem to unge piger. Kompleksiteten i pigernes indviklede relationer indfanges på skarpeste vis og beskrives, uden at det bliver for eksplicit.

En roman som føles lige vel langtrukken indimellem, men som alligevel vinder på den lange bane med dissekeringen af kvinders indviklede relationer, miljøbeskrivelsen af Napolis fattige kvarter og Ferrantes filmiske sprog. Min geniale veninde er første del i en forventet trilogi. Anden del, Historien om et nyt navn, forventes at udkomme på dansk til oktober.

Originally published by Line Hoffgaard, Litteratursiden.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - oktober 2017

15.10.2017 - 11:13 - Marit

Wassmo og Pamuk, Marstrand-Jørgensen og Gazan  –  det bliver ved og ved. Jeg har endnu ikke læst septembers must-reads, og nu snapper oktober mig i haserne.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.