Mia af Malene Ravn

Oprettet: 22.06.2016 - 07:02

Bog: "Mia" af Malene Ravn

Bogens forside

Mia har siden barndommen forsøgt at beskytte sin storesøster. Da søsterens voldelige kæreste igen slår hende, tager Mia sin søster med hjem for bedre at kunne passe på hende.

Forfatter: 
Malene Ravn
Udgivet: 
2016
Forlag: 
Gyldendal
Sidetal: 
151
Lån bogen - Køb bogen

En lille perle af en roman om livet på kanten af tilværelsen. Ny dansk litteratur, når det er bedst.

Malene Ravns lille roman byder på en stor læseoplevelse og er en af den slags romaner, man ikke kan lægge fra sig, når man først er startet. Det er en intens og dyster historie om barndommens bagage, der trækker tråde til voksenlivet, om ansvar og livet på kanten af tilværelsen. Romanen har det hele: spænding, uhygge, kærlighed og socialrealisme af den hjertegribende slags. Det er ny dansk litteratur, når det er bedst.

Mia bor alene i sit barndomshjem på landet. Hun har et job, men foretrækker ensomheden med sine dyr som eneste selskab. Dyrlægen Malthe kommer forbi i ny og næ for at tilse Mias dyr men måske i lige så høj grad for at komme lidt tættere på Mia. En dag spørger han, om hun kan tage en tyr ind, som ellers skal aflives og pludselig har Mia en tyr gående ude på marken. Tyren kommer til at spille en afgørende rolle i det, der snart skal udvikle sig til et skæbnesvangert trekantsdrama.

Mias eneste relation er storesøsteren Seline, som hun siden barndommen har passet på. Mens Mia altid har foretrukket ensomheden og at krybe i skjul, har Seline brugt sit udseende og sin væremåde til at tiltrække mindre heldige eksistenser af det modsatte køn. To søstre, så forskellige af sind og alligevel tæt forbundne. Morens død under Mias fødsel har plaget Mia med skyldfølelser hele livet og søstrenes barndom har været præget af en alkoholiseret far, som har svigtet eller ikke magtet sit ansvar som forælder.

Da Seline endnu engang er blevet banket af kæresten Jacob, får Mia hende installeret i barndomshjemmet for at kunne tage sig af hende og skjule hende for Jacob. Men der går ikke længe, før han dukker op for at få fat i Seline. Mia må gribe til drastiske midler, hvilket sætter en dominoeffekt af voldsomme begivenheder i gang.

Malene Ravns sprog er ligetil og præcist, men da læseren hele tiden kun bevæger sig i Mias syns- og tankefelt, åbner det op for en masse ubekendte, der står tilbage. Handlingsforløbet er komprimeret og der står hverken et ord for meget eller for lidt. Romanens temposkifte mellem fortid og nutid er gennemført, handlingsforløbet tager flere uventede drejninger og realismen er til at tage at føle på.

Jeg er rystet og dybt berørt efter at have læst denne lille roman med meget på hjerte. Wow siger jeg bare!

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.