Mesterlig roman om DDR's historie

Oprettet: 12.03.2013 - 00:46

Bog: "I tider med aftagende lys" af Eugen Ruge

Bogens forside

Slægtsroman, som over fire generationer og store historiske begivenheder beretter om den tysk-russiske familie Umnitzer, som vender hjem til det nye DDR for at være med til at opbygge staten.

Forfatter: 
Eugen Ruge
Oversætter: 
Jacob Jonia
Udgivet: 
2012
Forlag: 
Batzer & Co
Sidetal: 
432
Lån bogen - Køb bogen

Min bedste anbefaling uden forbehold: En slet og ret mesterlig roman om levende mennesker i DDR’s historie og Tyskland i dag. Fortalt i knap og spændstig, letlæst prosa med stor indlevelse. Jeg kan næsten ikke få armene ned – det er bare godt, det her!

I tider med aftagende lys er en glimtvis fortalt slægtsroman om en familie i fire generationer. På én gang en serie af indlevede, troværdige personskildringer og et portræt af DDR’s historie.

Romanen fortælles i 20 kapitler, som springer frem og tilbage i tid i perioden 1952 til 2001 med to tilbagevendende omdrejningspunkter: Den 1. oktober 1989 (familiens gamle nestor Wilhelms 90 års fødselsdag, som også er dagen, hvor Wilhelms rodløse barnebarn Alexander flygter til vesten via hullet i Ungarn) og året 2001 (hvor Alexander flygter fra det hele igen med en kræftdiagnose og en planløs plan om at opsøge det Mexico, hvor bedsteforældrene ifølge familie- og partimyten i 1950′erne lagde grunden til til familiens status i det hedengange DDR).

Hvert kapitel i romanen fortælles fra perspektivet af et skiftende medlem af familien, og dét, der gør Eugen Ruges roman særligt overbevisende, er, at han lader alle personer i slægten komme til orde på deres egne præmisser uden at dømme dem: Den ældste generation Wilhelm og Charlotte, som begge er overbeviste og idealistiske DDR-socialister fra den nye stats spæde start, og som kæmper til det sidste for at fastholde drømmen, fordi de ikke kan andet – på trods af blandt andet Charlottes kampe mod kønschauvinisme. Sønnen Kurt, der bliver en af DDR’s officielle og ideologiske historieskrivere – på trods af sin egen fortid som sovjetisk Gulagfange sammen med sin bror, som ikke overlevede. Kurts russiske semi-alkoholiske kone, der aldrig bliver rigtig accepteret i familien. Deres søn Alexander, der er splittet mellem på den ene side sin families socialistisk-idealistiske fortid og på den anden side den nye tid, hvor sprækkerne mod vesten bliver større og større.  Og endelig Alexanders søn Markus, der vokser op som Ossie i perioden omkring murens fald.

For hver generation blegner drømmen om den “virkeligt eksisterende socialisme” i DDR for til sidst at ende i rodløs nihilisme i stoffer på diskotekerne i det nye Østberlin.

Eugen veksler overbevisende sin skrivestil fra kapitel til kapitel med personperspektivet: Fra den femårige drengs naivistiske, søgende og undrende verdensbillede og tilhørende simple vokabular, over de midaldrendes mere eller mindre reflekterende sprogbrug fra hvert deres perspektiv, til den russiske præsenile gammelmors let forvirrede, rablende tankestrøm. Det er med til at gøre alle personskildringerne meget overbevisende. Svagest og mest farveløs står pudsigt nok – eller måske naturligt nok (?) – omdrejningsfiguren Alexander, som generationsmæssigt er på alder med Eugen Ruge selv.

Eugen Ruges litterære teknik med at lade forskellige personer fortælle de samme kritiske scener fra hvert deres perspektiv kender vi fra William Faulkner, og den er her på fornemste vis opdateret til indledningen af det 21. århundrede.Det er virkelig flot gjort.

Konklusion: Læs den, læs den, læs den! Og læs flere anmeldelser på min blog K's bognoter.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - oktober 2017

15.10.2017 - 11:13 - Marit

Wassmo og Pamuk, Marstrand-Jørgensen og Gazan  –  det bliver ved og ved. Jeg har endnu ikke læst septembers must-reads, og nu snapper oktober mig i haserne.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.