Mesterlære: en livsfortælling af Peter Bastian

Oprettet: 03.02.2012 - 14:29

Bog: "Mesterlære" af Peter Bastian

Bogens forside

Peter Bastian (f. 1943) fortæller om sin opvækst, livserfaringer, oplevelser med musik og overvejelser over livet

Forfatter: 
Peter Bastian
Udgivet: 
2011
Forlag: 
Gyldendal, Vartov
Sidetal: 
300
Lån bogen - Køb bogen

Vi mindes Peter Bastian, som satte mange spor, også i faglitteraturen.

Vil du lære om livet af en mester, så fordyb dig i Peter Bastians musiske og begavede univers. Det er ikke farligt, men man kan godt risikere at være blevet lidt klogere efter endt læsning.

Bogen ’Mesterlære’ er baseret på ti foredrag, som Peter Bastian holdt på Vartov i 2010. Foredragene er såkaldte ”Mands Minde foredrag”, som er bygget på traditionen fra Grundtvig. Store personligheder  fortæller deres  livshistorie, samt knytter bånd mellem deres egen fortælling og den store livsfortælling. Og en af disse personligheder er altså Peter Bastian.

’Mesterlære’ tager afsæt i Peter Bastians liv, helt tilbage fra de hollandske rødder. Vi hører om farfaderen bag hans plov og om faderen, som trodser sin landmandsbaggrund, finder sammen med Peters mor og begge bliver de - i en forholdsvis høj alder -operasangere. Sammen får de Peter og hans søskende, og vi følger Peter på hans rejse gennem livet, en rejse som tydeligvis har en determineret retning – mod den unikke musik! Der er dog også plads til andet i livet, som feks. kærligheden til det andet køn og senere en enorm kærlighed til børn og børnebørn.

Der er ingen tvivl om at Peter Bastian har en yderst begavet og musikalsk baggrund. Han er også vokset op med modet til at turde gå en anden vej end den umiddelbart normale, og hans kærlighed og forståelse for musikken og fysikken stråler ud af bogens sider.
Peter Bastian har stor respekt for ”mesterlæren” i lærer/elev forholdet, den vertikale læren til forskel fra den horisontale, og det giver mening for mig! For selvfølgelig skal der være et naturligt hierarki mellem læreren og eleven, hvor læreren er ”mesteren” den der har en lære at give videre til sin elev, og dette forhold skal man respektere og ikke forsøge at glatte ud og lave horisontal.

Under læsningen kan jeg ikke undgå at blive lidt intimideret af Peter Bastian, således at jeg bøjer mig i støvet for en mand, som er lysår mere begavet og reflekterende end jeg selv er.  Derfor må jeg nok også indrømme, at de passager i bogen der umiddelbart keder mig, simpelthen er de passager som jeg ikke forstår til fulde.

Derfor vil jeg give bogen mine varmeste anbefalinger, både til læsere der er interesserede i bevidsthedens dybere lag, i musikken og fysikken, men også til enhver der har lyst til at stifte bekendtskab med et stort intellekt og en person med en smittende begejstring for livet.

Peter Bastian er musiker og spiller klassisk fagot. Desuden er han uddannet indenfor teoretisk fysik. Han er kendt fra diverse tv-udsendelser og radioprogrammer, og for sin formidable formidling af musik.

'Mesterlære' blev debatteret i Fagbogklubben februar 2012

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.