Kruso af Lutz Seiler

Oprettet: 21.01.2017 - 23:43

Bog: "Kruso" af Lutz Seiler

Bogens forside
Forfatter: 
Lutz Seiler
Oversætter: 
Sarah Holst Aagaard
Udgivet: 
2015
Forlag: 
Batzer & co
Sidetal: 
520
Lån bogen - Køb bogen

Den tyske forfatter Lutz Seiler (født 1963) har med romanen ”Kruso begået en moderne klassiker og et hovedværk om DDR´s fald.

Romanen har med rette høstet gode anmeldelser og tillige i 2014 indbragt forfatteren Deutscher Buchpreis, der er Tysklands største litteraturpris.

Bogens hovedperson er den unge mand Ed. Da Ed´s kæreste dør i en ulykke og parrets fælles kat Matthew forsvinder kan han ikke rigtigt se meningen med tilværelsen mere. Han ved ikke hvad han vil, andet end, at han ikke kan blive hvor han er. 

Plaget af sorg dropper han sit gamle liv i storbyen Leipzig og flytter til øen Hiddense, en ø, der ligger vest for Rügen i Østersøen. Det er et sted, hvor tiden står stille og hvor man på en klar dag kan se til Møn. I romanen bliver denne danske provinsflække et symbol på den menneskelige og politiske frihed, som bogens hovedperson ikke har, men som han ligesom de fleste borgere i DDR brændende ønsker sig.

Ed får arbejde som opvasker i restauranten Zum Klausner, og det er her han møder manden Kruso, der fungerer som en slags overhoved på øen. Man kan med en vis ret sige, at Kruso i lige så høj grad som Ed er en hovedperson i bogen. De fleste beboere på øen fremstår som menneskelige eller politiske afhoppere. Med andre ord personer, der er imod styret og som har valgt at bosætte sig på denne afsidesliggende ø fordi de har vanskeligt ved at indordne sig under et totalitært styre.

Tiden går og i 1989 ændres verden for tyskerne da Muren falder. Verden er i opløsning. Man kan sige, at livet ændres til en kamp på liv og død, og mennesker, der har levet under et diktatorisk styre skal pludselig lære, at tænke selvstændige tanker og indordne sig under den vestlige verdens kapitalistiske styre. Det forhadte styre er opløst, og hvordan er det lige, at mennesket skal lære at begå sig i den nye verden?

”Kruso” er en roman, der både er forudsigelig og overraskende på samme tid. Bogen er endda lidt sentimental på nogle punkter, men det er samtidigt også en bog om menneskets drømme om frihed.

Jeg vil beskrive ”Kruso” som en realistisk og velovervejet roman, der handler om overgangen fra det usympatiske styre i øst til styret i vesten, der fremstilles i et positivt og næsten ophøjet lys.

”Kruso” er på mange måder en mesterlig og spændende bog om en ikke så fjern fortid, der ganske snart går i glemmebogen.

Lutz Seiler har skrevet en klog roman, der er et mesterligt erindringsværk. Det er en ambitiøs bog, som er klog på det menneskelige sind – og det er en meget bemærkelsesværdig og velskrevet bog, som jeg synes virkelig godt om.

”Kruso” er en solid og rørende bog om mennesker på flugt, og bogen er et must for læsere, der interesserer sig for historie og politik – og så vil bogen være kræs for læsere, der sætter pris på spænding og solidt, litterært håndværk. Der er ganske enkelt tale om en god og læseværdig bog, der med al tydelighed beviser, at der stadig udgives kvalitetslitteratur.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - oktober 2017

15.10.2017 - 11:13 - Marit

Wassmo og Pamuk, Marstrand-Jørgensen og Gazan  –  det bliver ved og ved. Jeg har endnu ikke læst septembers must-reads, og nu snapper oktober mig i haserne.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.