Køresvenden af Selma Lagerlöf

Oprettet: 05.12.2011 - 14:27

Bog: "Køresvenden" af Selma Lagerlöf

Bogens forside

Allegorisk fortælling, der med udgangspunkt i folketroens forestilling om Dødens køresvend fortæller en historie om død, skyld, soning og forløsning i slumsøsteren Edits engagement i drukkenbolten

Forfatter: 
Selma Lagerlöf
Oversætter: 
Anne Marie Bjerg
Udgivet: 
2011
Forlag: 
Gyldendal
Sidetal: 
181
Lån bogen - Køb bogen

Gotisk spøgelseshistorie af Selma Lagerlöf om døden, nåde og næstekærlighed.

Det er nytårsnat og slumsøster Edit ligger på sit dødsleje. Hun beder en søster tilkalde David Holm, så hun kan nå at tale med ham en sidste gang og dø med sjælefred. Men han afviser hendes bøn, da han er en værre drukkenbolt og hustyran, som foretrækker at tilbringe nytårsnat i drikkelag på kirkegården.

Originaludgaven på svensk af 'Køresvenden' udkom i 1912 og blev sidenhen filmatiseret i 1921. Romanen har nu fået et mere nutidigt sprog, så alle kan være med.

På kirkegården underholder David Holm med en spøgelseshistorie om køresvenden, som kommer nytårsnat i sin hestevogn og samler det sidste menneske op, som dør når klokken slår tolv. Vedkommende må så overtage opgaven som køresvend i dødens vogn det kommende år. Alle griner de og slår historien hen i spøg. Da selskabet erfarer, at David har afvist at gå til slumsøsterens dødsleje, ryger de i slagsmål og David ender med at ligge dødeligt såret alene tilbage på kirkegården. Da klokken slår tolv høres en ubeskrivelig uhyggelig knirken som af en gammel hestevogn.  Køresvenden og hans vogn er på vej efter David.

Genren tilnærmer sig en blanding af en gotisk roman og et eventyr. Der er en alvidende fortæller, som giver indtryk af, at læseren får fortalt historien som ethvert godt eventyr. Stemningen er lidt uhyggelig og især nysgerrigheden næres i den første halvdel af historien. Desværre bliver historien for langtrukken i anden halvdel, hvor David må tage opgaven på sig som køresvend og køre rundt til alle de mennesker, han i sit jordiske liv har gjort ondt. Læseren har for længst gættet det videre handlingsforløb. Moralen er fin og handlingen er dejligt symbolistisk, men det bliver i længden for ”Morten Korchsk”. Den ville have stået skarpere med en afkortning af sideantallet.

Alt i alt en dejlig anderledes læseoplevelse med eventyrlige undertoner og tematikker, som især her op til jul synes at passe til lejligheden. Den vil også egne sig fint til højtlæsning.
 
Selma Lagerlöf vandt nobelprisen i litteratur som den første kvinde og har et betydeligt forfatterskab bag sig, hvoraf 'Køresvenden' regnes for et af hendes mere dystre værker.  

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - oktober 2017

15.10.2017 - 11:13 - Marit

Wassmo og Pamuk, Marstrand-Jørgensen og Gazan  –  det bliver ved og ved. Jeg har endnu ikke læst septembers must-reads, og nu snapper oktober mig i haserne.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.