Kain af José Saramago

Oprettet: 19.11.2013 - 14:09

Bog: "Kain" af José Saramago

Bogens forside
Forfatter: 
José Saramago
Oversætter: 
Tine Lykke Prado
Udgivet: 
2013
Forlag: 
Samleren
Sidetal: 
148
Lån bogen - Køb bogen

Nobelprismodtager Saramagos sidste roman om brodermorderen Kain er tankevækkende, begavet og humoristisk læsning.

Den bibelske beretning om brodermorderen Kain og straffen for hans ugerning er vist kendt af de fleste. Og i korte træk er det dén, der danner bund i den portugisiske forfatter og nobelprismodtager José Saramagos sidste roman, ’Kain’. Det er muligt, at kendere (og elskere) af Saramago ikke har de store følelser for denne hans svanesang – det har til gengæld jeg! Jeg har ingen forbehold overhovedet, men ren og skær begejstring for værket, så er det sagt!

You know: Kain, der er agerdyrker, dræber sin bror Abel, som er mere til dyrehold, i særdeleshed fårebrug. De to brødres individuelle ofre bliver, uvist hvorfor, ikke modtaget lige vel af gud (som Saramago i dén grad har et udestående med), idet Herren afviser Kains. Kain slår Abel ihjel, og gud straffer Kain ved at lade ham vandre hvileløst og forladt omkring på jorden. Så langt er de bibelske skrifter vist med os.

Hos Saramago fremstilles Kain dog ikke som den entydige skurk, han ellers let kan tolkes som. Saramago lader nemlig dengsen Abel opføre sig yderst usympatisk, idet han gør nar af broderen og dennes afviste offer plus fører sig frem på en lidet klædelig facon og kalder sig selv guds udvalgte. Abel er med andre ord en dårlig vinder, hvilket som bekendt er meget værre end en dårlig taber. Kain lader sig provokere – hvem ville ikke det? – og slår Abel til plukfisk med en æselkæbe.

Gud kommer farende, og en længere palaver tager form mellem dommer og dræber – en palaver, der resulterer i, at Kain ikke alene skal vandre hvile- og rastløst rundt på jord, men også at han bliver kastet omkring i tiden, således at han bliver vidne til Det Gamle Testamentes største og væsentligste begivenheder på trods af, at de udspiller sig med mange års mellemrum. Således bliver det eksempelvis Kain, der forhindrer, at Abraham dræber sin egen søn, Isak. Nå ja, egentlig skulle handlingen jo have været forhindret af en engel, men grundet problemer med den en vinge, kommer englen for sent – og så var det jo heldigt nok, at Kain var på pletten. Også guds udslettelse af Sodoma og Gomorra oplever Kain på nærmeste hold, ligesom han faktisk også er med om bord på Noahs ark. Og det blot for at nævne nogle få af Kains uhyrlige tildragelser, hvor ødelæggelse og drab på uskyldige er i centrum.

Kain fatter ikke guds dispositioner, og dét er netop humlen her. Eller som det så rammende står skrevet: ”Historien om mennesket er historien om dets tvister med gud, for hverken han forstår os eller vi ham.” Og heri kan man (hvis man vil) finde årsagerne til al den udåd, som gennem årene er blevet begået i religionens navn. Man skal altså ikke lide af angst for blasfemi, hvis man ønsker Saramagos udlægning af Kains skæbne. Til gengæld får man et tankevækkende, begavet og humoristisk værk at læse.   

Jeg tror, stemningen er til et: Holy shit!

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - oktober 2017

15.10.2017 - 11:13 - Marit

Wassmo og Pamuk, Marstrand-Jørgensen og Gazan  –  det bliver ved og ved. Jeg har endnu ikke læst septembers must-reads, og nu snapper oktober mig i haserne.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.