En fortælling om blindhed af José Saramago

Oprettet: 01.09.2003 - 08:00

Bog: "En fortælling om blindhed" af José Saramago

Bogens forside

Pludselig en dag bliver en mand blind, og snart efter alle han har haft berøring med -  Samfundets og menneskenes håndtering af "problemet" bliver en besk og vittig fabel om civilisationens ty

Forfatter: 
José Saramago
Oversætter: 
Peer Sibast
Udgivet: 
1998
Forlag: 
Samleren
Sidetal: 
289
Lån bogen - Køb bogen

Jeg har læst en bog, jeg ikke kan glemme! Den fortæller historien om, hvad der sker, hvis menneskene pludselig mister deres allervigtigste sans, at kunne se!

En bilist standser for rødt; da lyset skifter, er han blind. Sådan starter den portugisiske forfatter og nobelpristager José Saramago sin historie om en by, der rammes af blindhed. Virusangreb eller?? Ingen ved det.

Den, der hjælper bilisten hjem, bliver selv blind; det sker også for øjenlægen, der konsulteres, ligesom for alle patienterne i venteværelset. Blindheden er en epidemi, der hastigt spredes. Kun én, øjenlægens kone, bevarer evnen til at se.

Vi følger de første blinde, der sammen med andre interneres i et forladt sindssygehospital; enhver som forsøger at undslippe skydes ned uden varsel, for myndighederne tror stadig det er muligt at reducere antallet af smittede.

Saramagos skildring af de interneredes ydmygelser er noget af det stærkeste, jeg har læst: et kaos af vold og egoisme; blinde med stinkende kroppe, der usikkert vakler rundt i gange, fyldt med lort i bogstaveligste forstand. Dyrisk overlevelseskamp for at få føde, som deler gruppen i de gode og de onde (læs:grådige), hvor de sidste rager til sig på de andres bekostning. Lægens kone ser al primitiviteten, så for hende er det at kunne se, ironisk nok, både en velsignelse og en belastning. Men ved hendes hjælp slipper de ud, ildelugtende og pjaltede, til en stinkende, afdød, stille by, nedsølet i affald, nødtørft, bilvrag og hunde, der æder lig.

Rædselsvækkende er det, men også smukt og ind imellem humoristisk; man læser med spænding, som var det en krimi. Og man vænner sig til sproget; også til skriftbilledet, som i starten virker utilnærmeligt med tætte sider og manglende tegnsætning. Men måske er det netop p.gr. af det flydende sprog, at man drives frem mod den - måske? - overraskende slutning.

Romanen viser os menneskets og hele civilisationens skrøbelighed; den viser, at vi ikke kun er afhængige af vores øjne og al teknologi, men af hinanden. Menneskene skal iflg. Saramago helt ned i møget for at forstå, se, hvad livet drejer sig om: at blive i stand til at sætte hensynet til de andre og det fælles over sig selv, også når det koster os mest.

Det er en fantastisk bog, uforglemmelig, fordi den er så realistisk. Jeg vil sige som min kollega, der anbefalede mig bogen:

Mit liv bliver aldrig helt som før efter denne bog!!

Oversat af Peer Sibast. Samleren, 1998. 289 sider

 

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.