Jussi af Jonas Langvad Nilsson

Oprettet: 20.07.2017 - 15:27

Bog: "Jussi" af Jonas Langvad Nilsson

Bogens forside

Jussi Adler-Olsen er på få år blevet et velkendt navn i både Danmark og udlandet.

Forfatter: 
Jonas Langvad Nilsson
Udgivet: 
2017
Forlag: 
Politikens Forlag
Sidetal: 
401
Lån bogen - Køb bogen

Underholdende og humoristisk biografi om bestsellerforfatteren Jussi Adler-Olsens liv og karriere. 

Journalisten Jonas Langvad Nilsson har i fem år fulgt forfatteren Jussi Adler-Olsen og interviewet 150 kilder omkring ham. Det er der kommet en både underholdende og humoristisk biografi ud af, hvor både journalisten Jonas og forfatteren Jussi kommer til orde. Langsomt men sikkert får vi historien om Carl Valdemar Olsen, som Jussi Adler-Olsen er døbt. Han er født i 1950 og er i dag ikke bare en af Danmarks mest læste forfattere, men også international bestsellerforfatter.

Jussi Adler-Olsen har haft en broget karriere, og det har været en sej kamp at blive forfatter. Jussis første roman ’Den russiske kabale’ var syv år undervejs, men blev aldrig udgivet, den næste roman Alfabethuset, var ni år undervejs og udkom i 1997. Bogen fik ikke den store opmærksomhed i Danmark, men det fik ikke Jussi til at tabe modet, så han skrev endnu to internationale thrillere – Firmaknuseren og ’Washingtondekretet’. Da de heller ikke fik den store opmærksomhed, vendte Jussi sig mod Danmark og skabte den tungsindige og desillusionerede politimand Carl Mørck. Kvinden i buret gik godt, ’Fasandræberne’ gik bedre, og med ét var Jussi Adler-Olsen international bestsellerforfatter, men egentlig er det lidt synd, at de tre thrillere ikke har fået samme opmærksomhed som krimierne.

En stor del af bogen er viet Jussis familie, især faren Henry Olsen, der var en bemærkelsesværdig mand. Han startede som fyrbøder, læste teologi, uddannede sig til læge på rekordtid og blev en af tiden mest progressive psykiatere. Familien flyttede flere gange, når faren fik job på et nyt sindssygehospital, og flere af barndommens oplevelser med de psykisk syge patienter har givet inspiration til romanerne. Faren viste sine børn stor respekt og anerkendte deres valg i livet, men han var lidt skuffet, da Jussi sprang fra medicinstudiet.

Vi hører om arbejdet med bøgerne, men også om hele forretningsimperiet Jussi Alder Olsen og om det tætte forhold til hustruen Hanne, der har været med hele vejen. Vi hører om tidspresset med at få bøgerne ud i tide, dvs. til Bogforum i november og det følgende julesalg. Især havde han problemer med at få ’Marcoeffekten’ gjort færdig, og det synes jeg godt man kan mærke. Marco effekten er efter min mening det svageste bind i serien.

Biografien er illustreret med fotos fra Jussis liv, og sidst i bogen finder vi det imponerende CV, der tegner et billede af en ægte iværksætter. Det er ikke længere nødvendigt for Jussi at opfinde projekter, for hans position som international bestsellerforfatter er slået fast.  Jussi er på mange måder meget udansk. Han sætter ikke sit lys under en skæppe og mestrer selviscenesættelsens kunst til fulde. Han vil ikke oplyse sin IQ, men lægger ikke skjul på, at den er ganske høj. Som barn var Jussi meget lille, men egoet har aldrig fejlet noget. 

Jeg har hørt Jussi holde foredrag adskillige gange, så mange af historierne har jeg hørt før. Det har dog alligevel været en stor fornøjelse at læse bogen, som også er et stykke smukt boghåndværk. Nu vil jeg glæde mig til bog nummer otte om Afdeling Q.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.