Intet af Carmen Laforet

Oprettet: 02.06.2008 - 12:06

Bog: "Intet" af Carmen Laforet

Bogens forside

Lige efter den spanske borgerkrig skal Andrea bo i Barcelona hos familien, mens hun studerer. Krigen og fattigdommen har ændret den før velhavende familie, og hverdagen er mørk og deprimerende

Forfatter: 
Carmen Laforet
Udgivet: 
1997
Forlag: 
Århus : Husets Forlag
Sidetal: 
251
Lån bogen - Køb bogen

Stilfærdigt mesterværk fra et Barcelona i den spanske borgerkrigs skygge.

Der skulle gå hele 32 år før vi fik Carmen Laforets debutroman på dansk, og man kan undre sig over at der skulle gå så lang tid, for mage til mesterværk skal man lede længe efter

I romanen møder vi et Barcelona der er hærget og forpint af den netop overståede borgerkrig, men for den18-årige Andrea der kommer til byen for at studere litteratur, er den opfyldelsen af alle hendes drømme: ”Uden at åbne øjnene fornemmede jeg igen et vidunderligt og varmt vindpust. Jeg var i Barcelona”. Men hun er forældreløs og fattig og skal bo hos slægtninge, og livet i bedstemorens lejlighed der er overfyldt af møbler og slægtninge, viser sig at være langt fra hendes drømme. Det er gået tilbage for familien, mørke, kulde og mistro råder, men mødet med studiekammeraten, Ena, viser hende et helt andet slags liv; i hendes hjem møder hun lys, varme og venlighed, og det bliver også denne kosmopolitiske familie der hjælper hende videre.
 
I det år, Andrea bor i Barcelona, sker der meget. Begivenhederne omkring onkelens selvmord er det dramatiske klimaks, men mest sker der for hende selv, at hun, da hun forlader byen, er nået til større klarhed over sin identitet og rolle i livet: ”Jeg tog intet med mig fra huset i Calle de Aribau. Det troede jeg i det mindste dengang.” Nej, det er ikke nemt at vide hvad der former et menneske.
 
I et enkelt og poetisk sprog oplever vi Andreas udforskning af Barcelona, kærligheden og livet, og efter endt læsning sidder man tilbage med et indtryk af melankoli og af hendes endeløse vandringer gennem Barcelonas gader med katedralen og universitetet som pejlingspunkter. Der er få beskrivelser af ruiner og andre fysiske minder fra krigen, men man har alligevel indtrykket af mørke og armod.
 
Den knugende atmosfære i bedstemorens lejlighed kunne være et billede på livet i Spanien efter borgerkrigen, hvor Franco holdt landet i et jerngreb for at konsolidere sin magt. Man kan undre sig over hvordan en bog som denne, oven i købet skrevet af en kvinde, kunne slippe gennem censuren, men det kunne den måske netop fordi forfatteren var kvinde, dvs. usynlig. Romanen der i høj grad er selvbiografisk, blev den første vinder af den meget ansete Nadal-pris, og den bragte øjeblikkeligt den unge forfatterinde litterær hæder i hjemlandet. Hun har udgivet flere romaner og noveller, men ingen der i intensitet og folkelig appel levede op til ”Intet”.
 
Den melankolske tone og det poetiske sprog er fornemt ramt af oversætteren, og jeg kan kun anbefale at man lader sig suge ind i ”Intet”.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.