I en cylinder i vandet af vandgråd af Ann Jäderlund

Oprettet: 13.11.2013 - 14:12

Bog: "I en cylinder i vandet af vandgråd" af Ann Jäderlund

Bogens forside
Forfatter: 
Ann Jäderlund
Oversætter: 
Olga Ravn
Forlag: 
Arena
Sidetal: 
96
Lån bogen - Køb bogen

Tætvævede, barske og sårbare digte om overgangen fra barn til voksen fra den centrale, indflydelsesrige svenske digter Ann Jäderlund.

 Jäderlunds lille digtsamling består af en række suiter af korte, komprimerede digte, der umiddelbart griber fast ved deres anderledeshed og deres intensitet i billederne, men som ikke umiddelbart åbner sig, dertil er de for kompakte og kan synes lukkede.

 Men der er en slags nøgle i den måske lidt kryptiske undertitel, årstallene 1967-78, idet man kan regne sig frem til, at Jäderlund, der er født i 1955 (og det er så nyttigt at vide!) i digtsamlingen skildrer sine år som teenager med alt hvad det indebærer af opdagelse af selvet, af karakteren, af personligheden, af relationer med andre af begge køn, af kønnet og seksualiteten.

Alt dette skildrer hun i de små brændende digte, der i høj grad inddrager selve ordbilledet som udtryk i en vekslen mellem bogstavstørrelser og bogstavafstande.

For mig fremstår den helt unge pige i sin usikkerhed og splidagtighed meget fint i bogens titeldigt, der også står som indledning til digtsamlingen:

I en  c y l i n d e r
i    v a n d e t
af
vandgråd
sådan
fremstiller jeg
mine
tårer   s å d a n
bliver jeg
f æ r d i g
sådan
gør såret   v a n -
s å r e t
ondt

Der står hun jo i al sin teenager-skrøbelighed, der rummer både sår og tårer, men vi ved jo også, at årene som teenager kan byde på den voldsomme, blinde, fantastiske vrede, og den vrede teenager, der måske er blevet svigtet af eller i konflikt med en veninde, tænker jeg, skildres her:

P i g e n   s k a l   d r æ b e s
o g   s y e s
s a m m e n   som man
slår en  s k å l
i n d   i
e n   h u s -
m u r

Sådan! Der fik hun den, så megen vrede blev der lukket ud her. Og læst sådan åbner digtene sig jo og udvider sig perspektivisk, når man giver dem tid og lukker dem ind, og så kan man følge nogle spor i digtsamlingen.

Jeg har for eksempel fundet en øjenmetafor, som optræder et par gange, og jeg tillader mig at se, fortolke, øjet som at søge og/eller finde indsigt, finde viden, finde plads i alt det nye. Først seksualiteten:

U d v i d   ø j n e n e
t i l   e t
h u l
i fissen
til en   o r a n g e
p e r l e   perle
som
smelter

Og i et af bogens sidste digte måske en plads i rummet, i verden.

U d v i d   ø j n e n e   t i l
e t   h u l   i   d e n
t o m -
m e
l u f t

Jeg er ikke færdig med bogen og vil ikke påstå, at disse umiddelbare tolkninger ikke kan ændre sig i lyset af mere læsning og flere erkendelser, men sådan er det jo, og nu må det her slippes løs, så jeg kan få gjort opmærksom på en meget væsentlig bog fra en forfatter, der har haft stor indflydelse på også dansk samtidslitteratur fra for eksempel en Pia Tafdrup over Forfatterskolen til oversætteren Olga Ravn selv.

 Det er den første oversættelse af et helt værk af Ann Jäderlund til dansk, og det er en fin indsats fra Olga Ravn. Et helt igennem bemærkelsesværdigt værk i et vigtigt, prisbelønnet forfatterskab. Jeg håber, det finder sit publikum!

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.