Hvor solen græder af Puk Damsgård

Oprettet: 07.10.2014 - 09:43

Bog: "Hvor solen græder" af Puk Damsgård Andersen

Bogens forside

Fortælling fra bagfrontlinjerne i borgerkrigen i Syrien, hvor mere end 150.000 mennesker er blevet dræbt, og millioner er sendt på flugt.

Forfatter: 
Puk Damsgård Andersen
Udgivet: 
2014
Forlag: 
Politiken
Sidetal: 
263
Lån bogen - Køb bogen

Meget velskrevet, personlig, levende og empatisk reportage fra et af verdens brændpunkter, Syrien.

Den prægnante titel, der er en lille flygtningepiges rammende og kortfattede karakteristik af den hjemegn, hun måtte forlade, rammer fint bogens grundtone. Den giver et grumt og uafrysteligt indblik i en række menneskeskæbner i et land i opløsning.

Puk Damsgård er DRs mellemøstenkorrespondent, og hendes journalistiske standard er høj med en tydelig etisk tilgang. Med fare for sit eget liv har hun rejst illegalt rundt i Syrien for at give sine læsere et førstehåndsindtryk af forholdene i det krigshærgede land. Det er fortrinsvis de utilfredse, oprørerne, hun opsøger. Hun møder dem med åbent sind, men hun er ikke naiv. Hun ser forråelsen i dele af oprørsbevægelsen, og hun kender en krigskorrespondents dilemma, at man aldrig helt skal stole på nogen.

Hun får et venskabslignende forhold til en gennemgående person i bogen, den unge, forkælede og oprørske overklassekvinde Nour. Som mange andre unge troede Nour på reformer, da den unge, vestligt uddannede Bashar al-Assad overtog magten, men inden længe mistede hun sine illusioner. Regimets tiltagende vold og undertrykkelse får hende til at engagere sig i oprørsbevægelsen, ikke mindst da hun forelsker sig i en ung oprører, der dog viser sig at være lidt for meget muslim efter den unge, moderne storbykvindes smag.

Ud over Nour møder Puk Damsgård en række syrere, hvis tillid hun vinder. Der er den afhoppede efterretningsmand, der ikke kunne acceptere regimets metoder, og som fra sit skjul giver sit bidrag til oprøret. Der er den dannede, unge studerende, der trækkes ind i oprøret, selv om han allerhelst vil hellige sig sine bøger. Der er den ældre læge, der må arbejde under forfærdelige forhold, og som prøver at holde rædslerne på afstand ved hjælp af humoren. Og mange flere. Samtidig lykkes det forfatteren at give et indtryk af landets sammensatte befolkning med forskellige etniske og religiøse tilhørsforhold.

Konflikten i Syrien er uhyre kompleks og svær at udrede. Puk Damsgaard kommer ikke med en dybtgående, politisk analyse, men hun kombinerer sin personlige tilgang med en kort redegørelse for Syrienkonfliktens udvikling i forhold til Det Arabiske Forår og kommenterer det internationale samfunds engagement. Et væsentligt aspekt ved bogen er, at Puk Damsgård nuancerer billedet af oprørsbevægelsen som andet og mere end yderligtgående islamistiske grupperinger med deres egne dagsordener. Hun viser, at der også er helt almindelige syrere, der blot ønsker nødvendige reformer og et ordentligt liv.

Bogen forudsætter ikke et indgående kendskab til konflikten i Syrien, men kan læses umiddelbart som en gribende beretning om menneskeskæbner i et land i splid med sig selv.

Originally published by Jytte Kjær Schou, Litteratursiden.

Anmeldelse: Mesterlære: en livsfortælling af Peter Bastian

03.02.2012 - 14:29 - Merete Trap

Vi mindes Peter Bastian, som satte mange spor, også i faglitteraturen.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.

Artikel: Årets anmelderfavoritter

13.12.2016 - 13:52 - Barbara Rugholm Hessellund

2016 synger på sidste vers, og hvis jeg skulle forberede en nytårstale, skulle den tage udgangspunkt i årets litteratur. Hvilken bedre prisme kan man tænke sig?

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i december

04.12.2016 - 00:54 - Marit

Jane Gardam, Håkan Nesser og Bob Dylan er december måneds højdespringere på min skala.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - november 2016

01.11.2016 - 19:06 - Marit

Igen en stor læsemåned, hvor vi kan glæde os til bl.a. Erling Jepsen, Thomas Rydahl, Josefine Klougart og Orhan Pamuk.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - oktober 2016

03.10.2016 - 10:44 - Marit

Jussi og Reuter; Ragde, Guillou og Murakami, det mærkes at BogForum er lige om hjørnet, og der er meget at glæde sig til.