Hundstein af Pablo Llambías

Oprettet: 26.02.2013 - 15:09

Bog: "Hundstein" af Pablo Llambías

Bogens forside

Med Hundstein er Pablo Llambías oppe på samme ambitionsniveau som i den foregående Monte Lema: 400 sonetter, der nærgående og uden filter beskriver den digtendes liv med alt hvad dertil hører af pr

Forfatter: 
Pablo Llambías
Udgivet: 
2013
Forlag: 
Gyldendal
Sidetal: 
392
Lån bogen - Køb bogen

Dagbogsoptegnelser om et forløb med angst og behandling. Det er tankevækkende, men ligeså tankevækkende er det at læse om, hvad det blandt andet vil sige at være menneske.

’Hundstein’ er, ligesom forfatterens forrige bog ’Monte Lema’ (2011), en samling sonetter, der handler om kunst, angst og kærlighed. Faktisk er det en samling sonetter, der handler om forfatterens egne oplevelser med kunst, angst og kærlighed. Sonetterne er skrevet som en slags dagbog over Pablo Llambías´ liv i en periode, hvor han oplever angstanfald og forskellige former for behandling af disse. Han beskriver hudløst ærligt og i detaljer, hvordan angst og forskellige behandlingsformer påvirker et menneskes liv. Han skriver, hvordan han føler sig tung, træt, svag, ulykkelig og fuld af tvivl, som en zombie, der ikke kan glæde sig over noget.

Hvordan han skiftevis trygler om kvinders trøst, omsorg og kærlighed og derefter skubber dem brutalt fra sig. Han beskriver, hvor svært det kan være at passe et krævende job (som rektor på Forfatterskolen), når man enten er ramt af angst eller af bivirkningerne ved angstdæmpende medicin. Han beskriver, hvor svært det kan være blot at gøre sin lejlighed ren eller komme i bad, når man har det så dårligt. Jeg finder det meget modigt at udgive bøger, der i detaljer beskriver, hvordan angst påvirker et menneskes liv.

Har sonetterne nogen litterær værdi, kan man spørge? Pablo Llambías skriver flere steder i bøgerne, at idéen med sonetterne er terapeutisk, at de giver ham lyst til at leve, men giver det også mening at udgive dem? Ja, det synes jeg bestemt. For det første, fordi forfatteren kan skrive. Han skriver godt, rigtigt godt, men også fordi psykisk sygdom stadig er meget tabubelagt, og dog møder mange mennesker psykisk sygdom i en eller anden form på et tidspunkt i deres liv, enten hos sig selv eller hos pårørende. Det er tankevækkende at læse om et menneskes angst, men det er ligeså tankevækkende at læse om, hvad det blandt andet vil sige at være menneske.

Et sted i bogen skriver Pablo Llambías, at han gerne vil berøre folk, sådan som Knausgård berører folk med sine ’Min kamp’-bøger. Og på den måde minder Llambías´ projekt med at skrive om sig selv og sit eget liv også på mange måder om Knausgårds. De bruger begge deres eget liv til at give os læsere en følelsesmæssig og litterær oplevelse. Det er generøst!

Både ’Monte Lema’ og ’Hundstein’ er skrevet som dagbogsoptegnelser midt i forløbet med angst og behandling, og igennem begge bøger vakler forfatteren imellem at synes, at teksterne er gode, nærmest geniale og noget makværk, imellem at de er pinligt private og den sande patos. Denne vaklen er en del af værket og en ikke uvigtig del, fordi overvejelserne netop gør disse bøger til det, Llambías flere steder skriver, er hans bestræbelse med bøgerne: ”At sige noget sandt om et menneske, om hvad det vil sige at være menneske”. Det lykkes.

Jeg ved godt, at der sandsynligvis ikke er fuldstændig lighedstegn mellem fortælleren Pablo og den biografiske Pablo, men det betyder sådan set ikke noget for læsningen af bøgerne, ikke for mig i hvert fald. Hovedpersonen Pablo i såvel ’Monte Lema’ som ’Hundstein’ kan være 100 procent fiktion (hvis der er noget, der kan være det) eller han kan være 100 procent biografisk (hvis der er noget, der kan være det), så længe han er ægte og vedkommende og interessant at læse om. Og det er han!

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.