Hjertesten af Ruth Rendell

Oprettet: 01.09.2006 - 12:06

Bog: "Hjertesten" af Ruth Rendell

Bogens forside

En overspændt, ung pige bryder psykisk sammen ved moderens død og reagerer med nervøs spisevægring og en sygelig faderbinding, som får uhyggelige konsekvenser

Forfatter: 
Ruth Rendell
Udgivet: 
1989
Forlag: 
Valby : Borgen
Sidetal: 
89
Lån bogen - Køb bogen

Det emmer af gotisk stemning i denne korte roman af Ruth Rendell om den sygelige Elvira og hendes buttede lillesøster Spinny, der mister deres mor i en ung alder.

Freud var den, der først forsøgte at forklare tilstanden hysteri, en betegnelse for en nervøs sindstilstand præget af stærk lunefuldhed, mangel på beherskelse og en tilbøjelighed til at overdrive virkelige lidelser. Hovedpersonen i ”Hjertesten” lever helt op til denne beskrivelse.

Elvira er en intelligent ung kvinde. Hun ser voldsomt op til sin far, Luke, og da moderen dør, bliver denne kærlighed nærmest til en besættelse. Samtidig er Elvira også meget optaget af Edgar Allan Poe og hans værker og hele det gotiske univers med dets sorte romantisme. Derfor sulter hun sig for at blive tynd og sjælfuld som heltinderne i yndlingsbøgerne, og hun arbejder på at blive rent intellekt.

Da faderen finder en ny kæreste, føler Elvira sig skubbet aldeles til side, og hun beslutter sig for at slå den nye kæreste ihjel. Lillesøsteren Spinny bliver delagtiggjort i tankerne, men da den nye kæreste pludselig dør, er Elvira alligevel i tvivl om, hvad der virkelig er sket.

Desværre for Elvira får den nye kærestes død ikke Luke til at vende tilbage. I stedet opstår en ny forfærdelig situation, og Elvira bliver igen et gidsel mellem virkeligheden og sin egen fantasi.

Som i Poes romaner beskrives Elvira som en ung, sart, drømmende kvinde, der mere er tanke end krop. Hun fortæller selv historien i dagbogsform, og på den måde oplever læseren de store skift, der foregår i hende undervejs i romanen, på en helt speciel måde.

Hun starter med at skrive med et åndfuldt vid og en vis overlegenhed, men bliver i løbet af romanen mere og mere ”normal” teenager, og mod slutningen aner man både angst og håb for fremtiden.

Romanen er bygget fremragende op, så man ikke gennemskuer den frygtelige hemmelighed før allersidste side.

Ruth Rendell er kendt for sine fantastiske krimier, og under pseudonymet Barbara Vine har hun også skrevet flere spændende og mindre genretypiske romaner. ”Hjertesten” hører trods sin relativt ringe størrelse til i den bedste ende af forfatterskabet.

”Hjertesten” er hurtigt læst, men bliver siddende i læseren længe efter. Rendell kan noget med ord, og har man en svaghed for gotisk litteratur, får man her en velskrevet hyldest til genren og samtidig  en ualmindelig spændende roman.

Oversat fra engelsk af Kenneth Krabat efter 'Heartstones'.

Borgen, 1989.  89 sider

 

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.