Harzen-sanger af Charlotte Weitze

Oprettet: 25.04.2013 - 14:17

Bog: "Harzen-sanger" af Charlotte Weitze

Bogens forside

I skolegården sidder Hanna ensomt og synger under et træ. Niels sidder i træet og kikker på fugle. Det umage par får hurtigt et barn, Lisa, der som 15-årig forsvinder.

Forfatter: 
Charlotte Weitze
Udgivet: 
2013
Forlag: 
Samleren
Sidetal: 
234
Lån bogen - Køb bogen

Charlotte Weitzes moderne eventyr om en familie, der går i opløsning, da datteren forsvinder sporløst, er suverænt spændende og udfordrende læsning fra start til slut.

Titlen på Charlotte Weitzes nye roman med den utroligt smukke og foruroligende forside henviser til nogle små farvestrålende fugle, som minearbejderne i gamle dage havde med ned i mineskakterne. Hvis fuglene holdt op med at synge, var det, fordi ilten var ved at slippe op. På samme måde spiller sang og fugle en central og symbolsk rolle i Charlotte Weitzes moderne eventyr ’Harzen-sanger’ om en families overlevelse og udvikling.

Hanna og Niels har netop fejret deres datter Lisas 15 års fødselsdag. Parret mødte hinanden i en trætop i skolegården, hvor Hanna sang for fuglene, og Niels fascineret kiggede på. Datteren Lisa fik de i en meget ung alder, og nu da hun er ved at blive voksen, er det, som om alle i den lille treenighed er ved at glide fra hinanden. Hanna har forbudt sang og fugle i hjemmet til Niels store fortrydelse, og da Lisa ikke får lov at gå til sangundervisning, forsvinder hun sporløst.

Det lyder som indledningen til en god krimi eller spændingsroman uden dog at være nogen af delene. Men saftsuseme om ikke det er spændende læsning fra start til slut. I det ellers realistisk hverdagsmiljø sker der mystiske og overnaturlige ting, og virkningen er en mildest talt foruroligende grundstemning og et spændingsdrive, man skal lede længe efter.

Efter et år er Lisa stadig ikke fundet. Niels har forsøgt at lægge de ulykkelige omstændigheder bag sig og koncentrerer sig endnu mere om sit fuglekiggeri, mens Hanna går langsomt i opløsning og kan ikke holde sig selv kørende. Da hun opdager en mørk hemmelighed om Niels, ser hun det som et utilgiveligt forræderi, og de går fra hinanden.

I et sidste desperat forsøg på at finde datteren, vender Hanna på egen hånd tilbage til et mineområde i Harzen, hvor hun og Niels i deres ungdom var på bryllupsrejse, mens de ventede Lisa. Herfra tager historien fart. Der er fra begyndelsen rigtig mange ubesvarede spørgsmål og sammenhænge, læseren ikke forstår. Og det er netop det, der driver læseoplevelsen frem.

Med en uddannelse indenfor folkloristik har Charlotte Weitze en forkærlighed for at blande overnaturlige og eventyrlige fænomener sammen med ellers genkendelige omgivelser for herigennem at spejle menneskets indre følelsesverden i de magiske omgivelser. Nogen vil måske ligefrem betegne hendes forfatterskab som magisk realisme. Tæppebombet med symboler og tydelige referencer til folkeeventyrene er Harzen-sanger en rigtig spændende og original læseoplevelse om identitet og de roller, man befinder sig i eller må give afkald på, når man er en familie. 

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - oktober 2017

15.10.2017 - 11:13 - Marit

Wassmo og Pamuk, Marstrand-Jørgensen og Gazan  –  det bliver ved og ved. Jeg har endnu ikke læst septembers must-reads, og nu snapper oktober mig i haserne.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.