Gå væk, Ghana af Taiye Selasi

Oprettet: 28.03.2014 - 15:58

Bog: "Gå væk, Ghana" af Taiye Selasi

Bogens forside

Fire børn i familien Sai med ghanesiske, nigerianske og skotske rødder kæmper med identitet og selvværd under deres opvækst i USA, efter at deres far har forladt dem og uden forklaring er rejst til

Forfatter: 
Taiye Selasi
Oversætter: 
Juliane Wammen
Udgivet: 
2014
Forlag: 
Gyldendal
Sidetal: 
359
Lån bogen - Køb bogen

En gribende, sansepåvirkende fortælling om en afrikansk/amerikansk familie.

”Kweku dør barfodet en søndag før solopgang, mens hans tøfler ligger som hunde ved døren til soveværelset.” Med disse ord begynder fortællingen, og dette dødsfald er også omdrejningspunktet i romanen og det, der samler trådene. Helt konkret sker det i romanens afslutning, hvor alle mødes til begravelsen i Ghana.

Undervejs fortælles om en kosmopolitisk familie og deres følelsesmæssige bånd. Den ghanesiskfødte Kweku får stipendium til et universitet i USA, hvor han møder den nigerianskfødte Fola med en skotsk bedstemor. Deres fælles projekt bliver hans karriere som læge og familiens fire børn. Et vellykket projekt indtil det hele falder sammen, da Kweku bliver fyret - en uretfærdig og nok racistisk fyring – og forlader familien. Alle børnene får svære psykiske traumer, og både kontakten til deres mor og kontakten indbyrdes ophører i mange år.

Hver familiemedlem har en stemme, er helt sin egen og forskellig fra de andre i familien. Det gælder også de to midterste børn, selv om de er tvillinger. Børnene adskiller sig også fra venner og omgangskreds, både fordi de ser anderledes ud med deres brune hud, og fordi de føler sig anderledes.

Det er en bog om migration og betydningen af opvækst i flere kulturer. Titlen Gå væk, Ghana henviser til kampagnen ”Ghana must go” (som er bogens engelske titel) i 1983, hvor over en million ghanesere blev fordrevet fra Nigeria til Lagos, deriblandt romanpersonen Kwekus forældre. Bogen beskriver begavede unge afrikaneres migration til en vestlig kultur men også næste generation, hvor børnenes hybrididentiteter er påvirket af forældrenes kulturer, selv om de først oplever Afrika som voksne. ”Ghana must go” er også blevet navnet på store rød-hvid-blå-ternede plastiktasker, som er meget brugt i Afrika i dag, og som flygtningene dengang havde alt, hvad de ejede, i.

Romanen er delvis selvbiografisk, idet forfatteren har nogenlunde samme baggrund som børnene i familien. Taiye Selasi beskriver sig selv som Afropolitan og mener hermed, at hun har et ubrydeligt bånd til Afrika, et globalt perspektiv og en lyst til at gøre en forskel i Afrika for det afrikanske folk. I øvrigt bor hun i dag i Rom, hvor hun har skrevet denne debutroman.

Det har hun gjort godt, for det er en underholdende roman, som gør én lidt klogere på betydningen af migration. Fortællestilen er billedrig, og de store følelsesudbrud kan virke noget overvældende, men jeg opfatter det bare som et andet kulturelt udtryk, der gør romanen levende.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.