En plads i historien af Katrine Marie Guldager

Oprettet: 19.05.2008 - 12:06

Bog: "En plads i historien" af Katrine Marie Guldager

Bogens forside

Peter Fischer, der under besættelsen likviderede en stikker, er det tvære samlingspunkt i familien - Da han dør falder sammenholdet, men det giver også nye udviklingsmulighede.

Forfatter: 
Katrine Marie Guldager
Udgivet: 
2008
Forlag: 
Gyldendal
Sidetal: 
250
Lån bogen - Køb bogen

Familien Fischer er en familie på godt og ondt og "En plads i historien" beskriver familien underholdende, spændende, velskrevet og vedkommende!

Bagsideteksten lyder: "I november 1944, i et lille kælderlokale på Vesterbro i København, skød Peter Fischer en stikker". Så er scenen kridtet op til Katrine Marie Guldagers dramatiske slægtsroman roman om Fischer-familien!

Bogen beskriver en dejlig alsidig familie. Der er både den frustrerede og på overfladen tjekkede minister, bumsen, den misforståede teenager og den forsømte mormor!

Det er sjovt at læse om, for andres hemmeligheder er altid spændende - og der er mange hemmeligheder og særheder i Fischer-familien!

Ind på scenen træder også en ung mand: Barnebarn til den mand der under besættelsen blev skudt af Peter Fischer, opfyldt af hævn og en trang til at hævne sig, dog uden at vide alt om sin bedstefar og hans rolle under 2. verdenskrig. Var han stikker eller skete der en fejl, da han blev skudt? Barnebarnet giver bogen drama og spænding. Og hans handlinger bliver udtryk for, hvor tilfældigt livet kan være, og hvor mange små omstændigheder, der kunne have gjort historien anderledes.

Beskrivelsen af Emma, den misforståede teenager, er utrolig god. Hendes spirende forhold til Ole og hendes frygt for kærlighed og nærvær er et fint portræt af ungdom og den splittelse og usikkerhed, man har som ung!

Katrine Marie Guldager skriver et fantastisk smukt sprog. Intermezzoerne er der kræset for, ikke sådan at forstå at det andet ikke er i orden, men sproget i intermezzoerne er udsøgt! Det er lyrisk og meget poetisk!

Der bliver stillet nogle fine spørgsmål f.eks. ”Hvad er personlighed? er det en lille, hård kerne, der nok kan slå revner, men som i bund og grund ikke ændrer sig livet igennem? eller er hele ideen om en personlighedens kerne for længst forældet?.... fik man den tanke, at personligheden i virkeligheden var et gigantisk netværk af erindringer, begær og relationer: når man så på Emma, fik man den tanke, at personligheden i virkeligheden var alle de små lysglimt, der opstod mellem netværkets tråde”

Bogen er udover at være en spændende slægtsroman med fine personportrætter også underholdende og morsom.
Katrine Marie Guldager beviser fuldt ud at hun også er i stand til at skrive langt og godt og ikke blot kort og godt!

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.