Det store hus af Nicole Krauss

Oprettet: 21.05.2012 - 11:10

Bog: "Det store hus" af Nicole Krauss

Bogens forside

Et overleveret skrivebord bliver bindeleddet mellem fem forskellige menneskers fortælling om deres erindring og tab på forskellige kontinenter og til forskellige tider op gennem 1900-tallet

Forfatter: 
Nicole Krauss
Oversætter: 
Juliane Wammen
Udgivet: 
2012
Forlag: 
Gyldendal
Sidetal: 
350
Lån bogen - Køb bogen

En rig fortælling med et stort følelsesregister om eksil, tavshed og kærlighed. På tværs af årtier og lande møder vi en række stille eksistenser, hvor et skrivebord er bindeleddet.

Et stort skrivebord med 19 skuffer, hvoraf én er låst, går som en rød tråd gennem romanen. Det skifter ejer flere gange undervejs og får nærmest mytisk karakter, idet det skaber betydning som en gådefuld orden for de mennesker, der har det.

Der er fem fortællerstemmer. Den første er forfatteren Nadia, der låner skrivebordet af den unge chilenske digter, Daniel Varsky, som forsvinder i et af Pinochets fængsler i Chile. Efter ca. 30 år dukker en ung kvinde, Leah Weisz, op og siger at skrivebordet tilhører hende, fordi hun er Daniel Varskys datter

Den anden fortæller er en israelsk far, hvis kone er død. Han har et problematisk forhold til sønnen, Dov, som gerne ville være forfatter, men rejste til London og blev jurist. Nu reflekterer faderen over, hvad der gik galt.

Arthur Bender er som den tredje fortæller gift med forfatteren, Lotte Berg, der havde skrivebordet før Nadia. Lotte flygtede fra Tyskland til London og forlod sine forældre, inden de blev taget af SS. Da hun dør, finder ægtemanden en lok sort hår i en kuvert og finder ud af den tragedie, der ligger bag.

Den fjerde fortæller er den unge studerende, Isabel, som i Oxford forelsker sig i Leahs bror, Joav. De to søskende bor sammen i et stort gammelt hus fyldt med gamle møbler. De bliver holdt i kort snor af deres far, Weisz, som er den femte stemme. Han er antikvitetshandler i Jerusalem og lever af at finde møbler, som blev frastrålet jøderne af nazisterne. Hans far var den oprindelige ejer af skrivebordet.

Tavshed, tab, sorg og forholdet mellem erindring og virkelighed er temaer i den labyrintiske roman om stille eksistenser og ulevet liv enten fortalt direkte eller endnu stærkere, når det er fortalt indirekte. De nærmeste bliver magtesløse vidner til tragedier.

Også Holocaust og eksilets vilkår ligger som klangbund i en stofmættet roman med mange forbindelser på kryds og tværs og som først vil åbne sig ved flere gennemlæsninger.

Et lydefrit sprog og et stort følelsesmæssigt register betyder at man overgiver sig fuldstændig til den store fortællings styrke: at vi bliver genkendelige for hinanden.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.