Det som aldrig sker af Anne Holt

Oprettet: 10.10.2005 - 18:05

Bog: "Det som aldrig sker" af Anne Holt

Bogens forside

Kriminalroman - En række bestialske mord på kendte personligheder i Oslo bevirker at de nybagte forældre, kriminalbetjent Yngvar Stubø og psykologen Inger Johanne Vik, må i gang med opklaringsarbej

Forfatter: 
Anne Holt
Oversætter: 
Ilse M. Haugaard
Udgivet: 
2005
Forlag: 
Gyldendal
Sidetal: 
359
Lån bogen - Køb bogen

Dramatisk iscenesat krimi fra Oslo med Anne Holts nye makkerpar, kriminalbetjent Stybø og psykolog Vik. Slutningen er hårrejsende og kalder på en fortsættelse.

Krimiforfatteren Anne Holt kan skabe billeder, som ætser sig ind på nethinden. I denne hendes nyeste roman findes en celeber tv-vært myrdet og hendes tunge skåret af og kløvet i to!

Efter afslutningen af krimiserien om kriminalinspektør Hanne Vilhelmsen ved Oslo Politi har forfatteren nu skabt et nyt makkerpar til at opklare krimigåder i Oslo, nemlig kriminalbetjent Yngvar Stybø og psykolog og advokat Inger Johanne Vik. I den første, "Det der er mit", hørte vi om, hvordan de to blev ført sammen både professionelt og følelsesmæssigt under opklaringen af en række modbydelige børnedrab. Nu er de to flyttet sammen, og Inger Johanne er på barsel med deres førstefødte.

Men tilbage til den kløvede tunge! Det makabre mord kommer ikke til at stå alene. Yderligere to ikke mindre dramatisk iscenesatte drab begås på 'kendisser', og Yngvar og hans kolleger hos Oslo politi bliver ved med at stå på bar bund. Iblandet norsk familieliv og babybekymring prøver Yngvar nu at lokke Inger Johanne til at bruge sine specielle evner til at hjælpe ham i opklaringen.

Inger Johanne har en fortid, hvor hun hos FBI fulgte nogle kurser og blev en talentfuld 'profiler'. Det antydes også, at hun her oplevede noget meget traumatisk, som måske får en betydning for vores historie … Der er virkelig noget at rive i, og det pirrer nysgerrigheden, at vi fra starten af følger morderens tanker og bevæggrunde. 

Bogen er ikke blot elementært spændende, men gør også forsøg på at give os en indsigt i dybereliggende psykologiske mekanismer. Anne Holt kender politiarbejdet indefra, så hendes person- og miljøskildringer bliver meget levende. Slutningen på romanen er gysende uhyggelig og efterlader én med en klar fornemmelse af, at Inger Johannes amerikanske fortid spiller ind. Fortsættelse MÅ følge.

Romanens flirten med amerikanske FBI-metoder og brugen af en stærk, men sårbar kvinde som en af hovedpersonerne kan give mindelser om Patricia Cornwells bøger om retsmedicineren Kay Scarpetta. Ligesom hos Cornwell er romanen meget udpenslet makaber, og det er selvfølgelig en smagssag, om man kan lide det. Men virkningsfuldt er det!

Forfatteren er politiadvokat og jurist. Hun har en fortid som norsk jusitsminister.

Oversat af Ilse M. Haugaard. Gyldendal, 2005. 359 sider. Kr 299,-

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.