Den røde blomst, den hvide blomst af Michel Faber

Oprettet: 07.09.2004 - 08:36

Bog: "Den røde blomst, den hvide blomst" af Michel Faber

Bogens forside

I et sølet og depraveret London anno 1875 møder Sugar, bordelmutter Mrs Castaways bedste luder, den ulykkeligt gifte fabrikant William Rackham, og med ham øjner hun muligheden for en bedre fremtid.

Forfatter: 
Michel Faber
Udgivet: 
2004
Forlag: 
Gyldendal
Sidetal: 
920
Lån bogen - Køb bogen

Som kvinde må man sandelig prise sig lykkelig, at man ikke levede i victoriatidens England! Michel Fabers overdådige og sansemættede historiske udviklingsroman stiller knivskarpt på datidens snerpede hykleri og ydmygende kvinderolle.

19-årige Sugar er den bedste skøge i London. Ikke blot kaster hun sig tilsyneladende vellystigt ud i alle mændenes perverse påfund, hun har også en enestående evne til at stive kundernes selvtillid af, så de føler sig betydningsfulde, charmerende og intelligente.

Sugar er nemlig selv lynende intelligent, men er som kvinde altid nødsaget til at underspille sin rolle. Hun sluger den ene bog efter den anden, og skriver endda hemmeligt på en roman, der ville ryste kunderne i deres sjæls inderste. Sugar overlever psykisk i al forstillelsen og undertrykkelsen ved at pine og dræbe sine kunder på det grusomste i sin bog.

Lykkeligt uvidende herom betages parfumefabrikanten William Rackham af Sugar og beslutter på stedet at løskøbe hende. Sugar bruger nu al sin charme og intelligens på at pejle sig ind på Williams ønsker. De taler både om litteratur og forrretning, for til Williams forbløffelse har Sugar skam også sans for reklamens magt og smagfulde logoer.

Med disse to som omdrejningspunkt følger den alvidende forfatter personer i deres omgangskreds og kommer således rundt i hele London og alle samfundslag. Det bliver krystalklart, hvordan snobberi, opretholdelse af facade, streng religion, forkvaklet seksualmoral og seksuel uvidenhed invaliderer alles liv og i tragiske tilfælde medfører rablende vanvid og død. Kvindernes ulykkelige og ydmygende situation er åbenlys fra første side.

Det mest fascinerende er dog Sugars sjælelige udvikling. F.eks. bliver hun senere guvernante for Williams forsømte datter og får nu lejlighed til at følge Williams bundulykkelige ægteskab på nærmeste hold. Men så bliver hun gravid…

Den hollandske/australske/engelske Michel Faber er en alsidig herre, som skifter genre hver gang. "Inderst inde" er sindsoprivende science fiction, mens "Courage-Ensemblet" handler om intrigerne omkring et korværks opførelse. "Den røde blomst, den hvide blomst" indfanger og tryllebinder fra første sætning! Den er ganske berusende. Sansemættet, velskrevet, tankevækkende og formidabelt underholdende.

Oversat af Claus Bech. Gyldendal, 2004. 920 sider. Kr 348,-

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.

Artikel: Årets anmelderfavoritter

13.12.2016 - 13:52 - Barbara Rugholm Hessellund

2016 synger på sidste vers, og hvis jeg skulle forberede en nytårstale, skulle den tage udgangspunkt i årets litteratur. Hvilken bedre prisme kan man tænke sig?

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i december

04.12.2016 - 00:54 - Marit

Jane Gardam, Håkan Nesser og Bob Dylan er december måneds højdespringere på min skala.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - november 2016

01.11.2016 - 19:06 - Marit

Igen en stor læsemåned, hvor vi kan glæde os til bl.a. Erling Jepsen, Thomas Rydahl, Josefine Klougart og Orhan Pamuk.