De skæbneløse af Imre Kertész

Oprettet: 19.05.2003 - 08:00

Bog: "De skæbneløse" af Imre Kertész

Bogens forside

"Sorstalanság" - Som 15-årig deporteres fortælleren, der er ungarsk jøde, til Auschwitz og Buchenwalde - efter befrielsen er det svært at finde en fremtid, men alligevel forstår han at udlede det s

Forfatter: 
Imre Kertész
Oversætter: 
Peter Eszterhás
Udgivet: 
1996
Forlag: 
Forum
Sidetal: 
194
Lån bogen - Køb bogen

Det siger sig selv, at beretninger fra koncentrationslejre er både grusomme og gribende; men at denne her også er grotesk og indimellem komisk skyldes forfatterens stil og indfaldsvinkel.

Vi er i Ungarn i 1944. En 15-årig gymnasiast, lidt gammelklog, er bogens fortæller. Gyurka er ikke opvokset traditionelt jødisk, men han skal som alle jøder altid bære den gule stjerne synligt. Han bor hos sin far og dennes nye kone, da faderen bliver indkaldt til tvangsarbejdstjeneste, og kort efter beordres også drengene på hjælpearbejde hver dag nær Budapest. Pludselig en sommerdag uden nogen forklaring bliver alle de jødiske drenge og mænd beordret ud og samles i et hus ved landevejen.

Herfra starter det forløb, som fører Gyurka og mange andre med tog til lejrene. For drengens vedkommende via Auschwitz over Buchenwald, til det han omtaler som "en lille, lurvet, afsidesliggende, man kunne sige provinsiel koncentrationslejr", Zeitz.

Med et ungt menneskes store åbenhed og tillid registrerer han mennesker, ting og tilstande omkring sig, og på den måde bliver vi vidne til den barske og trivielle dagligdag i lejren. Vi kan måske endda gennem hans fortælling forstå, hvordan det kan lade sig gøre at få tusinder af mennesker til at stige op i "toget" mod tilintetgørelse eller umenneskeligt slid under de mest usle forhold.

Men drengen selv bruger ingen store eller voldsomme ord. Tingene sker, og tiden går. Det kan ligesom ikke være anderledes. Det er skæbneløshed, for fangernes skæbne er jo helt uden for deres egen rækkevidde. " Man gør det, man skal, handler, bevæger sig, opfylder hvert enkelt trins helt specielle krav". Sult, udmattelse, snavs, sår, utøj, prygl og andre afstraffelser, ansigternes og kroppenes forvandling følger med.

I krigens sidste vinter er drengen så heldig at få så alvorlige bylder, at han må på infirmeri i Buchenwald. Han er nær ved at dø under den elendige pleje, men som ved et under udpeges han til forflytning til en anden plejeblok, hvor der er mad og rene senge - og en venlig plejer. Her oplever han krigens ophør og befrielsen.

Hjemme i Budapest opfordrer alle ham til at glemme hurtigst muligt – at begynde et nyt liv. Men han forstår, at han netop ikke kan begynde et nyt liv, kun fortsætte det gamle. Og han, som ikke har nævnt ordet hjemvé i fangetiden, bliver nu mindet om det hæslige opholdssted af en sen eftermiddagstimes lys: ".. min yndlingstime i lejren, og jeg blev grebet af en skarp, pinefuld og frugtesløs længsel efter den: hjemvé ".

Kertész har som forfatter det format, som gør, at læseren kan "forstå" ham, og han modtog i 2002 Nobelprisen for "De skæbneløse".

Oversat af Peter Eszterhás. Originaludgave 1975. På dansk 1996, Forum, og revideret udgave 2002, Batzer & Co. Kr. 268,-

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.