Born to run af Bruce Springsteen

Oprettet: 19.10.2016 - 18:12

Bog: "Born to run " af Bruce Springsteen

Bogens forside

Rockmusikeren og -sangeren Bruce Springsteens (f. 1949) erindringer om barndommen, familien og karrieren på scenen samt om de personlige op- og nedture.

Forfatter: 
Bruce Springsteen
Oversætter: 
Jakob Levinsen
Udgivet: 
2016
Forlag: 
Politiken
Sidetal: 
584
Lån bogen - Køb bogen

Bruce Springsteen har skrevet en selvbiografi selv for os, der ikke gider læse biografier.

Jeg indrømmer blankt, at jeg sjældent læser biografier. Jeg bladrer dem igennem, skimmer lidt her og der, kigger på billederne og læser billedteksten. Der er simpelthen for meget fakta, jeg går helt kold i det! Men sådan en biografi er ’Born to run’ ikke, og jeg tror ikke kun, det handler om, at jeg virkelig godt kan lide Bruce Springsteen, at jeg altid har syntes, han virkede som et meget sympatisk menneske.’Born to run’ er en fængende selvbiografi af mange årsager, men først og fremmest fordi Springsteen kan skrive!

Han er ikke journalist, han har heller ikke fået en journalist til at skrive bogen, han fortæller den helt selv, på samme måde som han fortæller anekdoter mellem numrene til sine koncerter og ikke mindst i selve numrene. Bruce Springsteens tekstunivers er så fuldt af små amerikanske stemningsbilleder, man kører ud af den der highway med drømmen om et nyt og bedre liv, man har store planer om at gøre det bedre end ens egne forældre gjorde det osv. osv. Og det er de historier, ’Born to run’ er fyldt med, så man sidder og er helt målløs, når man læser bogen: den er jo lige der, den der helt ægte arbejderklassepoesi!

Den er i sangene, og den er i det levede liv. Det er en uhyre detaljeret bog, og man forstår den kamp, det har været at nå toppen. Der er ingen X factor eller genvej til stjernerne. Det er hårdt arbejde, fattigdom, viljestyrke og en helt enorm kærlighed til musikken, så på den måde er det den klassiske amerikanske drøm.

Men det er også meget andet, for der bliver ikke pyntet på noget i bogen. Bruce Springsteen fortæller ærligt om sin fars psykiske sygdom og om frygten for, at hans egne perioder med angst og depression vil føre ham samme sted hen som faren. Vi er også med helt derinde, hvor den største smerte bor, da soulmaten Clarence Clemons dør, og hans plads i The E Street Band synes uerstattelig. For E Street Band er ikke bare et band som alle andre med en flok dygtige musikere. Det er et kald, nøjagtig som man fornemmer det under de timelange koncerter.

Efter at have læst 'Born to run' kan jeg faktisk endnu bedre lide Bruce Springsteen, end jeg kunne før. Og det siger ikke så lidt. Det er en bog, der gør et stort indtryk, og selvom den kan synes lige lovlig detaljeret – nok mest hvis man ikke selv er musiker – bliver man forført af historien om arbejderklassedrengen og af Springsteens stilfærdige humor og poetiske, flydende sprog. Og man sætter helt automatisk ’Born ro run’ på anlægget bagefter.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.