Baseret på en sand historie af Delphine de Vigan

Oprettet: 13.05.2016 - 09:13

Bog: "Baseret på en sand historie" af Delphine de Vigan

Bogens forside

Forfatteren har skrevet en bog, der har givet hende international succes.

Forfatter: 
Delphine de Vigan
Oversætter: 
Victoria Westzynthius
Udgivet: 
2016
Forlag: 
People's Press
Sidetal: 
314
Lån bogen - Køb bogen

Filosofisk, fransk, foruroligende og fremragende. Tankevækkende thriller om fiktion og virkelighed. D’après une histoire vraie?

En diskussion af virkeligheden, selvbiografien og fiktionens væsen i en spændende thriller med henvisninger til Stephen Kings Misery og associationer til Single White Female. Virkeligheden er ikke altid virkelig. Giver det mening at tale om sandhed i litteraturen, og hvorfor denne higen efter reality?

Dette er ikke en pibe! Det er heller ikke en selvbiografi. I hvert fald ikke i gængs forstand. Det er derimod en fremragende roman af Delphine de Vigan. Den foregår i tiden efter hendes selvbiografiske bestseller ’Alt må vige for natten’. Delphine er ved at gå i gang med en ny roman, men det er svært at komme videre efter successen, og en skriveblokering og depression tager magten over forfatteren. Men så dukker der en mystisk fremmed op, som er klar til at hjælpe forfatteren.

”En bogs succes er en ulykke, man ikke slipper uskadt fra, men det ville være uanstændigt at beklage sig over det. ” Delphine savner gnist og inspiration til sin nye roman og slås med efterdønningerne fra den foregående, hvor hun brugte af hovedstolen og efterlod en fransk offentlighed, der stadig er intimt optaget af hendes familiehistorie. I denne situation møder hun den elegante og omsorgsfulde kvinde L, der hurtigt bliver en stor del af Delphines liv. L har markante meninger om, hvad Delphine skal skrive, og hun begynder at blande sig i forfatterens liv på foruroligende vis og tager langsomt styringen.  

”Hvorfor tror du, læserne og anmelderne taler så meget om det selvbiografiske i litteraturen? Fordi det i dag er litteraturens eneste eksistensberettigelse – at gøre rede for virkeligheden, at sige sandheden. Alt andet er ligegyldigt. Det er, hvad læserne forventer af romanforfatterne: At de blotter sig og stiller deres inderste til skue”. L bliver mere og mere eksplicit i sine forventninger til Delphine, som forsøger at holde fast i fiktionen, mens hun falder mere og mere fra hinanden. Hvem L er, og hvad hendes dagsorden går ud på, er ikke let at gennemskue og skal slet ikke røbes her. Men du kan glæde dig til at møde hende. Og til et fremragende kvindeportræt og en uhyggelig leg med virkeligheden. Eller hvad det nu er.   

’Baseret på en sand historie’ har indbragt Delphine de Vigan den franske Concourt-pris, og jeg tilslutter mig, fuld af begejstring, one-lineren fra magasinet Le Point: ”Alt må vige for Delphine de Vigan. ”  

SLUT?

Oprindeligt skrevet af Barbara Rugholm Hessellund, Litteratursiden.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.