Abelone på Bangsbo af Bent Haller

Oprettet: 03.05.2017 - 08:54

Bog: "Abelone på Bangsbo" af Bent Haller

Bogens forside

Romanen er historien om den unge Abelone, der i slutningen af 1800-tallet kommer i huset på godset Bangsbo i Nordjylland.

Forfatter: 
Bent Haller
Udgivet: 
2017
Forlag: 
Lindhardt og Ringhof
Sidetal: 
368
Lån bogen - Køb bogen

Velfortalt, veloplagt og meget underholdende roman om herskab og tjenestefolk på det farverige Bangsbo Gods i Nordjylland.

Abelone er født ind i en fattig husmandsfamilie, men alligevel lykkes det hende at blive ansat som stuepige på Bangsbo. På Bangsbo mødes en lang række af tidens farverige kunstnere, forfattere og  malere, og for Abelone åbner der sig her en helt ny verden.

Abelone har altid været en pige, som har skilt sig ud. I  familien bliver hun kaldt en drømmer, hun har syner og hendes forestillinger om at livet kan være anderledes , bliver afvist som dumme og nyttesløse. Men på trods af hendes familiebaggrund lykkes det hende at blive ansat som stuepige på godset Bangsbo, som ejes af den legendariske Johan Knudsen. Johan Knudsen er en mand, som elsker fest og mennesker omkring sig, og han inviterer ofte mange af 1890’ernes kulturpersonligheder til Bangsbo, bla. Gustav Wied, Betty Nansen, Carl Ewald og Herman Bang.

Abelone skal lære alting fra bunden, og især Oldfruen er efter hende, men Abelone er dygtig, så dygtig, at hun hurtigt mærker misundelse og jalousi fra den anden stuepige. ”Du gør dig til for dem, Abelone, sagde hun. Jeg ved slet ikke hvad du mener, sagde Abelone. Du smiler hele tiden og nejer og nikker i det uendelige. Skal vi ikke det?” sagde Abelone. Efterhånden opstår der et venskab mellem Abelone og Oldfruen, et venskab som Abelone ikke kan gennemskue konsekvenserne af.

Abelone bliver især optaget af Herman Bang, som på en gang er svagelig, men samtidig en  stærk personlighed, og Abelone er altid klar til at hjælpe ham. Abelone bliver nødt til at forlade Bangbo, fordi hun er blevet gravid, men hvem faderen er, kan vi kun gisne om.

Hele historien bliver fortalt fra Abelones synsvinkel. Det giver et godt indblik i, hvordan hverdagen formede sig for de nederste i hierarkiet med meget arbejde,  men samtidig også et godt indblik i overklassens  liv, for det er ikke småting tjenestefolkene kan finde ud af, når de gør rent på gæsteværelserne, skifter sengetøjet, vasker herskabernes tøj og går på opdagelse i kufferter og skuffer, og snakken går lystigt i køkkenet, når de ansatte spiser.

Romanen har det hele: et overbevisende portræt af en ung kvinde, som ikke bare vil følge i sin mors fodspor, alle intrigerne på Bangsbo, kortspil, duel på liv og død, selvmord, og så spiller et spøgelse også en vigtig rolle.

Forfatteren har taget udgangspunkt i sin egen oldemors historie og megen research. Måske kommer vi til at høre mere om slægten? Bent Haller er en meget flittig forfatter til mere end 100 romaner for både børn, unge og voksne. Jeg har læst mange af dem, dog ikke alle, og jeg synes, 'Abelone på Bangsbo' hører til blandt de bedste.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.