Åndedrættet. En afgørelse af Thomas Bernhard

Oprettet: 02.05.2013 - 11:29

Bog: "Åndedrættet. En afgørelse" af Thomas Bernhard

Bogens forside

I den tredje selvbiografiske roman af Thomas Bernhard er det selve hans eksistens, der er på spil. Som attenårig bliver han indlagt med en alvorlig lungesygdom og svæver længe mellem liv og død.

Forfatter: 
Thomas Bernhard
Oversætter: 
Søren R. Fauth
Udgivet: 
2013
Forlag: 
Sisyfos
Sidetal: 
98
Lån bogen - Køb bogen

En barsk sygdom kommer på tværs i den unge Bernhards liv, der i dette tredje bind fortsætter sit kompromisløse og mesterlige selvbiografiske værk.

Året er 1949, og den endnu ikke 18-årige Bernhard rives ud af sin hårdt tilkæmpede eksistensrytme mellem arbejdet i købmandsbutikken, musikundervisningen og den elskede bedstefar. Han indlægges på et sygehus, idet en undertrykt forkølelse har udviklet sig til en livstruende våd brysthindebetændelse. Personalet sorterer ham hurtigt til de døende, og han placeres i et alderdomsværelse, et ”dødsværelse”, som kun de færreste forlader levende. Her ligger Bernhard og tænker, nedbryder og opløser de ting, han ser.

Omgivet af følelseskolde læger bliver han vidne til, hvordan medpatienterne i en lind strøm visner og dør.  Ifølge Bernhard indgår de som råstof i et hensynsløst arbejdende dødsproduktionssted. Den katolske religion som institution i det østrigske samfund behager ham bestemt heller ikke, sygehuspræstens optræden finder han direkte afskyelig, og han kan knap udholde, det han kalder ”de perverst katolske provinsteaterforestillinger”, som opføres, når de døende patienter skal have den sidste olie. Det er klassisk Bernhard som ”redebesmudser”, og det er forrygende læsning. 

Sygdommen og oplevelserne i værelset tvinger ham endvidere til at forholde sig til den menneskelige råhed, og måske er det netop nøglen til at forstå, hvorfor Bernhard skriver så kompromisløst og vredt, som han gør? ’Åndedrættet’ lever dog ikke helt op til de to foregående bøger i Bernhards ungdomserindringer, men måske er det den vigtigste af dem, idet sygehusopholdet fremstår med eksistentiel betydning for ham - han træffer blandt andet den altafgørende beslutning, at han vil leve. Han vil ånde videre og opleve livet.

Det er til tider rystende læsning, men samtidig er det rørende at læse om Bernhards forhold til bedstefaren, som har været den helt centrale figur i hans hidtidige liv. Sygdommen slutter et kapitel i den unge mands liv, og med hans tilvalg af livet starter et nyt, som jeg har store forventninger til at læse om i det næste bind, som er fjerde bind af Bernhards fem selvbiografiske romaner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - oktober 2017

15.10.2017 - 11:13 - Marit

Wassmo og Pamuk, Marstrand-Jørgensen og Gazan  –  det bliver ved og ved. Jeg har endnu ikke læst septembers must-reads, og nu snapper oktober mig i haserne.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.