Jytte Borberg

Foto: Henning Bagger

Født 16/7 - 1917 i Svejts.
(Død den 25/2 - 2007 på Rungstedlund, Nordsjælland.)

Familien flytter i 1921 til Ålborg, hvor jeg vokser op. Tager realeksamen fra "Frøken Brøndsteds Pigeskole". Kommer som 17 årig til København, som en slags hjælpe-lærerinde og "legetante" for en efternøler-pige i puberteten. Tager derefter en uddannelse som laborant på Ålborg Kommunehospital. En uddannelse, der viser sig ikke at kunne bruges til noget som helst. Bliver som 21årig gift med læge - lige til ugebladene! Flytter nu rundt over hele landet fra hospital til hospital p.gr. af mandens karriere. Ser det som en uddannelse i menneskekundskab, da det er hospitaler for sindsslidende, hvor familierne dengang boede på hospitalerne og deltog i alt.

Får tre børn, to drenge og en pige.

Debuterer med novellesamlingen "Vindebroen" i 1968.

På det tidspunkt bor vi på Statshospitalet i Viborg.

Efter min mands død i -79 flytter jeg til Fjaltring, en landsby ved Vesterhavet. Midtjylland.

Har siden -68 skrevet 25 romaner, noveller og artikler til antologier, tidsskrifter og skolebøger, flere skuespil, til teater, TV- og radio og egnspil for amatører.

Oprindelig publiceret Forfatternet Ringkøbing Amt - 23. juni 2000 . Opdateret til redaktionen.

Debut: 
1968
Død: 
2007
Land: 
Danmark
Links
Bøger
Læs forfatteren

Uddrag af tekst fra kapitel 2 i en bog med titlen: KUNNE I MÆRKE DA I BLEV SMÅ?

Et bestillingsarbejde fra forlaget "Modtryk" til deres serie "Letlæst for voksne."

Allerede klokken syv vækker Nelly de andre. Først rusker hun sine forældre vågne, så sin søster Anna. Den lille Josef lader hun sove. Og så løber hun hen og hamrer på døren ind til Marys og Johns værelse.

Forældre kan få opredning til deres børn på værelset. De ekstra senge bliver stillet under vinduerne.

Alle samles hos Mary og John. Sætter sig på rad på børnenes senge. Presser næserne mod ruden. Sally har den halv-sovende Josef på skødet. Hun har rullet ham ind i et tæppe og vugger ham frem og tilbage.

John sætter sig ved siden af Sally og siger, at hendes hår dufter dejligt.

Mary får stram mund.

"Jeg måtte bruge en masse shampoo for at få lugten af jern væk."

"Puha, det brune vand i bassinet," mugger Anna.

"Det bliver man smuk af," ler Peter og giver sin kone Sally et fortroligt klem.

"Ti stille!" hvisker Nelly, "jeg vil vise jer noget, hvorfor tror I ellers, jeg har vækket jer?"

I det tidlige morgenlys er havet sorte-gråt med hvide skumtoppe på bølgerne. Det er september. Vinteren vil ikke slippe. På den sydlige halvkugle er årstiderne de modsatte af dem på den nordlige. Deroppe er det ved at blive efterår. Her går det mod forår, men kulden holder ved.

De to familier er som mange andre rejst til Hermanus, en by på Sydafrikas kyst, hvor der lige nu er hvalfestival, fordi hvalerne i september går tæt på land for at lege og parre sig.

Hotellerne er booket op. I restauranterne må tjenerne løbe hurtigt. På klipperne myldrer det med mennesker, men klokken syv om morgenen er der øde, for da sover de fleste.

Det er første gang, de to familier tager til hvalfestival, skønt de har boet i Sydafrika i mange år, for de bor langt væk fra havet.

Sådan en tur er kostbar og kræver planlægning. Børnene har fået fri fra skole, forældrene har taget fri fra arbejde.  

Inspiration

I de perioder, hvor jeg ikke selv skriver, læser jeg meget og vælger det, som jeg mener vil sige mig noget på det sted, hvor jeg er i mit liv. Jeg har derfor svært ved at nævne yndlingsforfattere, da jeg vælger ud fra en blanding af intuition og de gode, dybdeborende anmeldelser, der giver et indtryk af, hvad den pågældende bog kan flytte hos mig. Jeg synes nemlig ikke, at litteratur skal belære, men den skal flytte os.

Når jeg er midt i en skriveproces læser jeg ikke ret meget, fordi jeg er helt opslugt af mit eget og derfor ikke kan yde andre forfattere den opmærksomhed, som de bør have.

Jeg køber de bøger, jeg regner med at vende tilbage til, eller låner på biblioteket  

Se også