M-Æ-L-K sir 'mælk'

Oprettet: 28.10.2005 - 18:05

M-Æ-L-K si'r 'mælk'
af Peter Q. Rannes, Centerleder, Det Danske Forfatter-og oversættercenter, Hald Hovedgaard

'Hej-ko-digtning' ... litterære mælkekartoner på morgenbordet.
Peter Q. Rannes, Hald Hovedgaard fortæller om sit samarbejde med forfattere, illustratorer og Thise Mejeri.

Læsningen starter på morgen-bordet kunne have været Thise Mejeris og Hald Hovedgaards smarte slogan for det fælles mælkekartonprojekt, som løb af stablen i sensommeren/efteråret 2005. Det var det ikke!
Læsningen starter på morgen-bordet  var selve udgangspunktet for idéen og projektet. På Kulturministeriets Læselyst-konference i København i maj 2004 blev der talt en del om at lade børn høre fortællinger og lade dem fortælle selv.
 
Jeg tænkte: hvorfor ikke bare give dem noget at læse?
Så kom jeg i tanke om, at 'al læsning starter på morgenbordet', at den allerførste læsning på f.eks. mælkekartonen på morgenbordet ofte er den virkelige indgang til bogstavernes mystiske verden. Staver den nye læser sig gennem ’m-æ-l-k’ på mælken, har hun hul på at lære at læse.
 
Ideen var der straks: gør kartonlæserne til litteraturlæsere i samme ombæring. Sæt en rigtig historie på mælkekartonen, frist evt. med en unik illustration, og så er der ingen vej tilbage!
 
På Hald lægger vi helst arm med de største, og først baksede vi med at få mejeriselskabet Arla med på idéen om litterære mælkekartoner. Med noget besvær kom et møde i stand med den relevante Arla-person. Men det viste sig, at vi slet ikke talte samme sprog.
Arla blev tilbudt et samarbejdsprojekt, hvor en workshop med forfattere, illustratorer og mejeriselskabsfolk, skulle resultere i et fælles resultat, som Arla kunne bringe på deres mælkekartoner. Arla sagde nej-tak til at bringe vores historier og illustrationer på deres kartoner.
 
Det jyske, økologiske Thise Mejeri blev spurgt, og salgschef Mogens Poulsen var straks interesseret.
Den 16. - 17. juni afholdte Thise Mejeri og Hald Hovedgaard – med støtte fra Kulturministeriets Læselystkampagne - en workshop med forfatterne Tea Bendix, Lene Fauerby, Dorthe de Neergaard, Søren Jessen og Glenn Ringtved og illustratorerne Rasmus Bregnhøi, Els Cools, Flemming B. Jeppesen, Claus Riis og Cato Thau-Jensen. Med var også folk fra Hald og Thise.

– Skal det handle om mælk eller køer? blev der spurgt.
Men hverken fra Halds eller Thises side var der umiddelbart noget krav til teksterne eller illustrationerne. Den eneste ramme var den ene afsatte mælkekartonside (7 cm x 17 cm).
 
Resultatet af workshoppen er blevet fem meget forskellige tekster med fem meget forskellige illustrationer, som nu i efteråret 2005 har cirkuleret på 2,5 mio. af Thises egne og Coop/Fakta-mælkekartoner.
Når man rækker ud efter mælken i supermarkedet eller gårdbutikken risikerer man således, at blive mødt af Lene Fauerbys enkle Hejko-digt
 
'rundt og blødt og brunt
spejler øjet koens drøm
solen som en blomst'
 
kongenialt illustreret af Flemming B. Jeppesens udsnit af en blødmulet ko.
 
Eller man bliver mødt af Dorthe de Neergaards (umiddelbart) lidt triste historie 'Hullet', der flankeres af Els Cools 9 smukke ligkister.
 
På morgenbordet (for eksempel) kan man læse - eller få andre til at læse for sig - en nyskrevet litterær tekst. Og inden man ved af det, er man litteraturlæser. Litteraturen har forladt bøgerne, og er kommet ud af novemberhalvmørket. Den møder læseren - eller den potentielle læser - dér, hvor hun er. Det er vel litteraturformidling?
 
Man kunne også vælge at servere et måltid mad til litteraturoplæsning. På Hald kalder vi det Litterært Folkekøkken.
Eller man kunne tage læserne, litteraturen, bøgerne og forfatterne med ud under åben himmel en augustlørdag. Det hedder St. Bogdag på Hald.

Læs om projektet på Thise Mejeris hjemmeside
Link til Det Danske Forfatter-og oversættercenter på Hald Hovedgaard

0
Din bedømmelse: Ingen