Erotiske forfattere - læs de uomgængelige

Oprettet: 01.09.2001 - 08:00

Af litteraturstuderende Jannie Bendsen

Erotiske forfattere
Utallige forfattere har i tidernes løb skrevet om kærlighed og erotik, men ikke alle bliver i dag opfattet som værende erotiske. Et godt eksempel på en sådan forfatter er italienske Boccaccio som i 1300-tallet skrev en række noveller om bl.a. lystige og liderlige munke og nonner.

Af en helt anden kaliber er franske Marquis de Sade og Anais Nin som i hver sin periode udforsker og skriver om erotiske længsler og udskejelser. Den sidste forfatter der præsenteres i denne artikel er nulevende amerikanske Erica Jong, der bl.a. med sin bog om Fanny Hill indskriver sig i en lang erotisk litterær tradition.

Boccaccio
Der er næppe mange af nutidens læsere der vil opfatte Giovanni Boccaccios hovedværk Dekameron som erotisk, men da han i 1350 skrev værket blev det af samtiden betragtet som særdeles letsindig og mange af novellerne bygger da også på frivole anekdoter omhandlende lystne bondekoner, liderlige munke og nonner og velvillige ungkarle.

Boccaccio blev født i 1313 i Paris som søn af en velstående købmand fra Firenze. Efter familiens ønske arbejdede han en overgang i et handelshus i Napoli, men hans interesse lå andetsteds. I sin fritid studerede han ivrigt poesi og anden litteratur og begyndte hurtigt selv at skrive. I 1341 vendte han hjem til sin families hjemby, Firenze, hvor han 7 år senere oplevede den store pestepidemi, der på det tidspunkt raserede i Europa.

I sit senere liv blev han gode venner med en anden af Italiens store forfattere fra samme tid, Petrarca (1304-74) - et venskab der satte dybe spor i hans forfatterskab. Han gennemlevede på sine ældre dage en religiøs omvendelse og fik til opgave at forelæse over Dantes (1265-1321) Guddommelige komedie indtil sin død i 1375.

Marquis de Sade
Den franske adelsmand Donatien-Alphonse-Francois de Sades - bedre under navnet Marquis de Sade - var manden som senere lagde navn til sadismen, hvilket i høj grad præger hans forfatterskab. Han blev født 1740 som adelig diplomatsøn, blev uddannet kavaleriofficer og kom som 28-årig i fængsel for første gang for "udsvævende livsførelse".

Som 32-årig blev han dømt til døden for et giftmord, dommen blev imidlertid senere omstødt til en fængselsstraf. Fra 1772-90 sad han indespærret i det kendte parisiske fængsel Bastillen. I 1785 under sit fængselsophold skrev han en af sine kendteste romaner, 120 dage i Sodoma, som dog først blev udgivet i 1904 af en tysk psykiater. Efter sit langvarige fængselsophold skrev han sine kendte erotiske romaner Justine (1791) og La Nouvelle Justine (1797). De to romaner om Justine skabte nye problemer og i 1801 blev han beordret indespærret på en galeanstalt af selveste Napoleon. Fra hans død i 1814 til 1958 var alle hans romaner totalforbudt i Frankrig.

Anais Nin
I første halvdel af det 20. århundrede skrev mange avantgardistiske forfattere om erotik bl.a. Anais Nin og hendes gode ven Henry Miller (1891-1980). Nin blev født i 1903 i Paris, men på grund af forældrenes blandede nationaliteter tilbragte hun sin barndom i store del af Europa, men vendte hurtigt tilbage til Paris. Som mange af hendes samtidige udforskede hun Paris' erotiske mysterier og nedskrev dem i en række noveller og dagbøger.

Af hendes kendteste noveller er samlingerne Delta of Venus (Venus-deltaet) (1968) og Little birds. Hendes hovedværk er de selvbiografiske Diaries (Dagbøgerne) 1931-74 (1966-1980), som senere er blevet fremhævet som en feministisk klassiker på trods af, at det har vist sig at en stor del af det biografiske er fiktion.

Hendes roman Henry and June (Henry og June) er ligeledes i høj grad selvbiografisk. Den beskriver et erotisk og passioneret forhold til vennen Henry Miller og dennes kone June Mansfield og blev en stor succes (og senere filmatiseret). På sine ældre dage underviste Nin på forskellige universiteter i USA og fik i 1973 et ærefuldt professorat ved universitetet i Philadelphia. Hun døde i 1977.

Erica Jong
I midten af det 18. århundrede skrev englænderen John Cleland en kort roman om den unge pige Fanny Hill (Fanny Hill. En glædespiges erindringer, 1749) og hendes begyndende erotiske liv. I 1981 skrev den amerikanske forfatter og feminist Erica Jong en roman (Fanny) inspireret af og skrevet som en pastiche på 1700-tallets roman. Jongs roman om Fanny er en blanding af blød porno, kvindelig frigørelse og en anderledes skildring af 1700-tallets liv. Hele Jongs forfatterskab er generelt set præget af en stor interesse for kvinders erotiske liv og erfaringer.

Erica Jong blev født i 1942 og voksede op i New York som datter af to kunstner forældre. Hun startede sin akademiske karriere på Barnard College inden hun i 1965 blev kandidat fra Columbia University i det 18. århundredes litteratur. Under sin studietid skrev hun digte og redigerede litterære magasiner.

Halvvejs gennem sin Ph.d. stoppede hun for at hellige sig skriveriet og i 1973 udkom hendes gennembrudsroman Fear of Flying (Luft under vingerne) som blev en stor succes. Succesen fortsatte i efterfølgerne How to save your own life og Parachutes and kisses (1984). Hun har siden udgivet andre romaner såvel som digte og er kendt over store dele af verden.

Romannet - 1. september 2001

0
Din bedømmelse: Ingen