Debutantprisen 2004

Oprettet: 14.11.2004 - 09:37

Juryens livret - debutantprisen 2004.
- af bibliotekar Marit Haugaard, Århus Kommunes Biblioteker
 
Juryen var ikke i tvivl, da årets debutantprisvinder skulle findes: dens livret var Kristian Ditlev Jensens skønlitterære debut ”Livret”.
 
Forfatteren, der er født i 1971, er ikke ukendt for os, i 2001 udgav han den selvbiografiske bog, ”Det bliver sagt”, der omhandler tre års seksuelle krænkelser i hans barndom.  Bogen belyste et emne, der hos mange er tabubelagt, og satte gang i en tiltrængt debat. 
 
På Bogmessens første dag interviewede Jannik Lunn den nybagte prisvinder, der afslørede at romanen hurtigt tog magten fra ham, han ville egentlig skrive en bog om sorg, der tilfældigvis druknede i mad og drikke.  ”Livret” handler om en madanmelder, Robin McCoy, der for at komme over sorgen efter sin japanske kones selvmord rejser verden rundt og får et hav af excentriske madoplevelser.  Bogen har intet plot og er egentlig en punktroman, selv om ingen anmeldere har opdaget det (ifølge forfatteren). 
 
Det er en meget lærerig bog og en meget researchet bog, f.eks. har Kristian Ditlev Jensen besøgt alle de mange steder, der forekommer i bogen, dog har han ikke smagt alle retterne.  Og som bogen drukner i mad og drikke, gjorde interviewet det også – i al fald verbalt.  Det bevægede sig fra japanske knudefisk, der kan være dødelige at spise, hvis de ikke er tilberedt af en kok med et specielt certifikat, der tager flere år at erhverve, til Verdensmesterskaberne i ekspressokaffe i Miami, hvor forfatteren har været dommer.  Og vi fik opskriften på den helt rigtige dry martini.
 
Det bliver ikke sidste roman fra Kristian Ditlev Jensens hånd, da han altid har ønsket at blive romanforfatter.  Så hans mange læsere har noget at glæde sig til.
 
 
Læs anbefaling af Kristian Ditlev Jensens Det bliver sagt.
 
Læs artikel: Litteratur uden grænser af Kristian Ditlev Jensen.

 

0
Din bedømmelse: Ingen