Voldens historie af Édouard Louis

Oprettet: 26.07.2017 - 08:28

Bog: "Voldens historie" af Édouard Louis

Bogens forside

Jeg mødte Reda julenat. Klokken var omkring fire om morgenen, og jeg var på vej hjem fra en middag hos mine venner.

Forfatter: 
Édouard Louis
Oversætter: 
François-Eric Grodin
Udgivet: 
2017
Forlag: 
Et Cetera
Sidetal: 
223
Lån bogen - Køb bogen

Selvbiografisk roman om den vold, der gennemsyrer samfundet og har store konsekvenser for den måde, vi er sammen på. 

Den franske forfatter Édouard Louis, som deltager til Louisiana Literature i august, undersøger i denne roman den symbolske institutionelle vold, han oplevede fra politi og sundhedsvæsen, da han anmeldte en voldtægt og et mordforsøg. Ligesom i sin forrige roman Færdig med Eddy Bellegueule bruger han sit eget liv som brændstof. ‘Voldens historie’ stiller et stort og vigtigt spørgsmål: Hvordan forhindrer vi, at vold avler vold? Volden er hovedperson i romanen, og ikke kun i form af det overfald, forfatteren var udsat for, men også som den vold, der kommer til udtryk i dagligdagens racistiske udtalelser og manglende medmenneskelige forståelse.

Juleaften er Édouard på vej hjem gennem Paris, da han passes op af den charmerende unge fyr Reda. De ender i seng sammen hjemme hos Édouard, men det, der starter som et frivilligt seksuelt møde, ender i voldtægt og mordforsøg.

Et år efter overfaldet fortæller Édouard sin søster om det og senere genfortæller hun hændelserne til sin fåmælte mand, hvilket Édouard i skjul overhører. Fortælleteknisk fungerer det godt, at det er gennem hendes ord, vi hører historien, selvom det i starten skaber forvirring omkring, hvem der taler hvornår. Det bliver dog hurtigt nemt at skelne, da søsterens måde at tale på er meget anderledes end Édouards, hvilket fint understreger den store afstand mellem dem. Deres forhold er anstrengt, da han mener, at hun og resten af familien aldrig har accepteret hans seksualitet. Nogle steder i romanen fremstår hendes genfortælling af hans voldsomme oplevelser næsten som et nyt overgreb mod ham, hvilket naturligvis er en bevidst fremstilling fra forfatterens side. I sin forrige roman ‘Færdig med Eddy Bellegueule’ beskrev han sin barske opvækst i et miljø, hvor vold var del af dagligdagen og der ingen støtte var at hente fra familien. Den ekstremt vanskelige familierelation er bogens andet store emne.

Romanen er også en afsøgning af, hvad voldelige overfald gør ved offeret. Der er en hjerteskærende beskrivelse af, hvordan Édouard desperat forsøger at udrense lejligheden efter overfaldet, fordi han føler, at Reda er i alle tingene omkring ham, i selve luften i lejligheden. Og voldsomme oplevelser skaber voldsomme reaktioner. I tiden efter bliver Édouard opmærksom på, at hans egne tanker bliver mere og mere racistiske. Han ender dog med i stedet at prøve at forstå, hvad der drev Reda til at handle, som han gjorde. Han forestiller sig bl.a., at Reda altid har følt sig marginaliseret i Frankrig, fordi hans familie stammer fra Kabylien i Algeriet.  Og som sådan giver romanen selv forståelse og tilgivelse som svar på sit spørgsmål.

 

En særlig tak til Louisiana Literature for lån af billedet på Litteratursidens Facebookside. Du kan følge dem på Instagram, hvor de løbende offenliggøre hvilke forfattere der deltager på litteraturfestivalen. 

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.