Færdig med Eddy Bellegueule af Édouard Louis

Oprettet: 23.02.2015 - 09:34

Bog: "Færdig med Eddy Bellegueule" af Édouard Louis

Bogens forside

Færdig med Eddy Bellegueule er en selvbiografisk roman skrevet af den kun 21-årige Édouard Louis – som engang hed Eddy Bellegueule.

Forfatter: 
Édouard Louis
Oversætter: 
Agnete Dorph Stjenfelt
Udgivet: 
2015
Forlag: 
Rosinante
Sidetal: 
240

Her er bogen, alle bør læse. Bør  fordi den giver et usædvanligt og ærligt indblik i en opvækst på samfundets bund, præget af vold, håbløshed og følelsen af at være helt forkert.

’Færdig med Eddy Bellegueule’ er en grufuldt ærlig fortælling om at være mønsterbryder OG homoseksuel med en opvækst på samfundets bund, hvor der absolut ingen forståelse er for dem, som er anderledes.

Édouard Louis har skrevet sin egen selvbiografiske historie om sin opvækst, godt nok i fiktionens ramme, men som læser er man ikke i tvivl om, at dette ER hans egne oplevelser.  At man så som læser godt kunne ønske sig, at det var ren og skær opspind, er en anden sag.

Édouard Louis er født og opvokset i en fattig landsby i det nordlige ’Udkants-Frankrig’. I et miljø der er fattigt både økonomisk, kulturelt og socialt, og hvor mændene er rigtige ”mandfolk”. For dem er vold og alkohol en naturlig og accepteret del af hverdagen og ”bøsse” et af de værste skældsord overhovedet. Det er i dette meget traditionsbundne og maskuline miljø, at Eddy allerede som helt lille opdager, at han er anderledes end de andre drenge. Både af udseende og væremåde. Han er tyndere, mere følsom og hvad de andre betegner som en rigtig tøsedreng. Noget hans forældre og særligt hans far har svært ved at acceptere.

Eddys hverdag er præget af svigt. Han vokser op i et hjem med betongulv, et hjem hvor fugten driver ned af væggene, og huller i vinduerne blot dækkes af pap. Et hjem hvor TV’et kører uafbrudt – også om natten – og hvor den største synd er at forstyrre faren, når han ser fjernsyn, især når der spises aftensmad – og selv mad på bordet er ikke en selvfølgelighed. Udover den fysiske elendighed efterlades Eddy helt uden støtte fra sin familie. I skolen plages han hver dag i en lang årrække af to ældre drenge der slår, spytter og ydmyger ham, fordi rygterne siger, at han er homoseksuel. Eddy accepterer stiltiende disse plageånder og mødes nærmest frivilligt med dem i smug, da han ikke kan forestille sig noget værre, end at andre opdager, at han er sådan en, der får tæv, og – endnu værre – at der måske er noget om rygterne.

Samtidig med at homo-rygterne svirrer om Eddy i den lille by fordi han er tøset, gestikulerende og følsom, kæmper Eddy selv med sine feminine sider og tiltrækningen af andre drenge. Han kaster sig sågar ud i et par halvkvalte forhold, bl.a. et kort forhold med den lidt ældre og attraktive Sabrina, men Eddy formår ikke at opføre sig som ”en rigtig mand” eller at opfylde de behov og krav som Sabrina har til et forhold.

Eddy bliver mere og mere klar over, at han er nødt til at flygte fra den tilværelse, han er født ind i, og det lykkedes endelig bl.a. pga. et talent for skuespil, der skaffer ham ind på et gymnasium i en større by. Flugten bliver heldigvis en succes, Eddy får lagt sit gamle liv bag sig – og det er denne bog et endegyldigt bevis på. Det er stærk og rørende læsning. Man har på en måde lyst til at lægge bogen fra sig, men kan ikke lade være med at vende næste side og fortsætte. Édouard Louis formår at fortælle, så man er med ham hele vejen, man mærker fugten i huset, hans smerte, ydmygelse ikke mindst frustrationen og skammen over at være anderledes.

Bogen er Louis’ debutroman og skrevet, da han kun var 21 år. Den har allerede fået enorm omtale, har skabt meget debat i Frankrig og er solgt i over 200.000 eksemplarer. Den er sågar blevet udgivet i 18 lande, ligesom filmrettighederne også er solgt. Eddy Bellegueule er Edouard Louis rigtige navn, men han er omsider helt færdig med sit tidligere liv og har taget navneforandring. Han bor nu i Paris og studerer på eliteinstitutionen École Normale Supérieure i Paris’ latinerkvarter.

Originally published by Anne Birgitte Langkilde Hundahl, Litteratursiden.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.