Tornmark af Morten Leth Jacobsen

Oprettet: 24.03.2009 - 10:43

Bog: "Tornmark" af Morten Leth Jacobsen

Bogens forside

Signe Tornmark er dansk arkæolog i Rom - Da hun finder den sagnomspundne Lupercalgrotte på Palatinerhøjen sætter det gang i den nyfacistiske gruppe Den hvide Brigade under den mystiske Tribun&

Forfatter: 
Morten Leth Jacobsen
Udgivet: 
2009
Forlag: 
Verve
Sidetal: 
350
Lån bogen - Køb bogen

Vellykket dansk debutroman hvis blanding af krimi, fascisme, arkæologi og Roms historie smelter sammen til en ganske overbevisende thriller.

Tornmark er navnet på bogens hovedperson. Den danske arkæolog Signe Tornmark har arbejdet i Rom i 10 år dels som forelæser og dels som praktisk arkæolog ved udgravninger på Palatinerhøjen. Under dette arbejde opdages en hidtil ukendt grotte, som ikke alene kan føres tilbage til den sagnomspundne lupercalgrotte, men som også viser sig at indeholde skelettet af en af Roms største hærførere Publius Decius Mus.

Fundet er en arkæologisk sensation, men det skal vise sig, at det også bliver startskuddet for den såkaldte Hvide Brigade. Under ledelse af den ukendte tribun har en gruppe unge mænd sluttet sig sammen omkring en fascistisk ideologi om et rent Italien bygget på de gamle romerske dyder og idealer. De begynder at myrde hjemløse og anbringer de første lig på Palatinerhøjen. Det første rituelle mord begås af tribunen selv, men udåden bliver overværet af den hjemløse Eduard. Han opsøger Signe for at få hjælp, og snart er de begge to på flugt og jaget af tribunens mænd.

’Tornmark’ er en ganske velskrevet blanding af krimi og historisk roman med mange beskrivelser fra Roms historie. Nutidens Rom med de mange historiske mindemærker og ruiner bliver også indgående skildret, og på det punkt er bogen nærmest en interessevækkende rejseguide. I det hele taget virker forfatterens research og viden meget overbevisende.

Fascistoide, nationalistiske partier og grupper, som vil svinge sig op på fremmedhad, kendes desværre fra de fleste europæiske lande, men den måde Morten Leth Jacobsen har bundet sin fortælling sammen med virkelige hændelse gør den både sørgeligt aktuel og vedkommende.

Der er ikke tale om de helt store overraskende gys og spændingsmomenter, og der er måske også et par lige lovligt overdrevne usandsynligheder bl.a. Signes møde med paven og hendes forelskelse i den hjemløse Eduard, men det skal nu ikke komme forfatteren til last.

Hovedindtrykket forbliver en kompetent og hyggelig lænestolskrimi med uhyggelige perspektiver.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.

Artikel: Årets anmelderfavoritter

13.12.2016 - 13:52 - Barbara Rugholm Hessellund

2016 synger på sidste vers, og hvis jeg skulle forberede en nytårstale, skulle den tage udgangspunkt i årets litteratur. Hvilken bedre prisme kan man tænke sig?

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i december

04.12.2016 - 00:54 - Marit

Jane Gardam, Håkan Nesser og Bob Dylan er december måneds højdespringere på min skala.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - november 2016

01.11.2016 - 19:06 - Marit

Igen en stor læsemåned, hvor vi kan glæde os til bl.a. Erling Jepsen, Thomas Rydahl, Josefine Klougart og Orhan Pamuk.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - oktober 2016

03.10.2016 - 10:44 - Marit

Jussi og Reuter; Ragde, Guillou og Murakami, det mærkes at BogForum er lige om hjørnet, og der er meget at glæde sig til.