Skyd appelsinen af Mikael Niemi

Oprettet: 26.09.2011 - 11:09

Bog: "Skyd appelsinen" af Mikael Niemi

Bogens forside

Den 16-årige fortæller er dødtræt af at falde i ét med væggen. Han ændrer adfærd og begynder fx at skrive voldsomme digte, han hænger op på sit gymnasium. Vennen Pålle er også frustreret og vred.

Forfatter: 
Mikael Niemi
Oversætter: 
Charlotte A.E. Glahn
Udgivet: 
2011
Forlag: 
Lindhardt og Ringhof
Sidetal: 
202
Lån bogen - Køb bogen

En aktuel og ret foruroligende historie om en teenager, der, optaget  af sig selv, sætter sig selv og andre i spil.

Det mest originale ved denne historie er måske, at ordet “kapitel” ved hvert kapitel skifter bogstaver og skaber hele tiden mærkeligere ord, som nu fx: Katoppel, Kipattel, Knapittel, Karputtel, Karpittel og Kaphitler.

Hovedpersonen, som er navnløs, er teenager, utilpasset, uelsket og betragter sig selv som et misforstået geni. Han bor alene sammen med sin mor i en meget lille lejlighed. Moren arbejder på byens sygehus, og hovedpersonen lever sin egen triste og hormonelle tilværelse, hvor han mest sukker efter skolens lækreste pige. som helt overraskende afviser hans nørdede og klodsede forsøg på at nærme sig hende. Afvisningen får ham til at brænde mentalt sammen, og han beslutter sig for at flashe den ultimative grimhed og trasker i skole, den ene dag, i en vederstyggelig kittel som en hån mod al mode. En anden dag fisker han en gigantisk bussemand ud af egen næse og vælger at gå med den smurt ud over sin ene kind. Han begynder også at dyrke sit lyriske talent og undfanger episke digte om at bombe skolen og om at sætte ild til alt. I sin frustrerede seksuelle ensomhed masturberer han med en brunplettet banan. Digtet om at bombe skolen hænger han op på en opslagstavle på skolen. Som et protestråb mod magthaverne.

Sådan bygger han sig selv op. Han opdager, at han skriver bedre end andre. Sartre og Strindberg kan ikke måle sig med ham.

Reaktionen fra de andre lærere og elever nyder han, også selv om den er negativ. Han skiller sig ud, han er ovenpå. Han er dem overlegen. I både intellekt og følelse.
Og så møder han Pålle. Pålle bliver mobbet i skolen og mishandlet derhjemme, men ude i skoven har han sin egen hjemmeværnsbunker, hvor han spiser konservers og øver sig i at skyde. Pålle tager det der med at bombe skolen ret seriøst.

'Skyd appelsinen' er både en tankevækkende og lidt frustrerende læseoplevelse. Hovedpersonen, en ekstrem svensk Holden Caulfield, er overbevisende selvoptaget, hvilket både er irriterende og troværdigt. Vores hovedperson er en reaktion på sine omgivelser. Som sagt, vi har hørt historien før. Men alligevel er det foruroligende og fængslende læsning, da Niemi skriver med en intensitet og umiddelbarhed, som gør, at man kommer i samtale med både bog og hovedperson.

Romanen rummer mange følelser og er på mange måder en aktuel historie om identitet, forelskelse, familie, venskab og den store kunst, det er at finde sig selv blandt andre.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - oktober 2017

15.10.2017 - 11:13 - Marit

Wassmo og Pamuk, Marstrand-Jørgensen og Gazan  –  det bliver ved og ved. Jeg har endnu ikke læst septembers must-reads, og nu snapper oktober mig i haserne.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.