Skullfucking af Peder Frederik Jensen

Oprettet: 17.02.2017 - 09:55

Bog: "Skullfucking" af Peder Frederik Jensen

Bogens forside

Skullfucking er med sin sproglige vitalitet, sin hensynsløshed, sin grufulde poesi og politiske undertone en provokerende og vild monolog om individets indre dæmoni, om sex og vold, ensomhed

Forfatter: 
Peder Frederik Jensen
Udgivet: 
2017
Forlag: 
Rosinante
Sidetal: 
72
Lån bogen - Køb bogen

Gennem en digtmonolog fremskrives individets indre dæmoni. Som tankeeksperiment og samfundskritik er værket interessant, men ikke sprogligt.

Peder Frederik Jensen skaber allerede fra samlingens første sætninger et rum, der er let at genkende for læseren: ”Der hænger et ur på væggen. To døde fluer på bordet. Lidt vand i bunden af et glas. Der ligger en bog. ” Men en forandring i stemningen finder allerede sted umiddelbart efter, når jeget fortæller, at det må pisse i en flaske. Der er noget galt med rummet og mennesket deri, hvilket bliver mere og mere tydelig gennem monologen.

Mennesket besidder ikke den store evne til at lære af sin historie, samfundet står for forfald og dommedag er bagude, lige nu eller forude i monologens univers. Det er en tekst, der sætter en række tanker i gang under læsningen. Monologen er kompromisløs i sin kritik; nogle gange med hovedet på sømmet, andre gange simplificeret, i sidste ende temmelig unuanceret på trods af, at jeget også viser en skrøbelig side af sig selv.

Det er en interessant dystopisk verdensdrøm, Peder Frederik Jensen fremskriver. Han viser det grimme og ulækre, mens han skaber et rum i sprog og fortælling, som er voldsom og surrealistisk. Dette understreges også på bagsideteksten: ”Jeg har ikke noget sprog. Det har de taget fra mig. Jeg sover uden at vågne.”  Værkets univers begynder på mange måder midt i en genstart af rum, menneske, moral og samfund.

Som tankeeksperiment er værket yderst interessant. Men sprogligt forbliver det i det ordinære. De korte, brudte sætninger og de mange punktummer gør det til en snublende læseoplevelse, som også er båret af en vis frustration. Monologen kommer aldrig rigtigt til at flyde og kan til tider virke forceret eller påtaget i sin særhed.

Jeg har læst en del af Peder Frederik Jensens øvrige forfatterskab, og især i novellesamlingen Banedanmark (2014) fungerer den sprogligt nøgterne stil med mange hovedsætninger rigtig fint. Men i digtmonologen bidrager den ikke positivt til den samlede læseoplevelse - fortællingen bliver monoton; måske egner det stilistiske valg sig bedre til prosaen.

Værkets styrke findes i de nøgterne, tørre betragtninger om verden, der skaber en god fornemmelse af den desperate stemning i jeget. Som samfundskritik og tankeigangsætter er det et væsentligt værk, der pointerer og fremviser det menneskelige overdrev.

 

En særlig tak til Anne Skov Thomsen for lån af billedet på Litteratursidens Facebookside. Du kan følge hende på Instagram, hvor hun deler ud af sine læseoplevelser. 

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.

Artikel: Årets anmelderfavoritter

13.12.2016 - 13:52 - Barbara Rugholm Hessellund

2016 synger på sidste vers, og hvis jeg skulle forberede en nytårstale, skulle den tage udgangspunkt i årets litteratur. Hvilken bedre prisme kan man tænke sig?

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i december

04.12.2016 - 00:54 - Marit

Jane Gardam, Håkan Nesser og Bob Dylan er december måneds højdespringere på min skala.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - november 2016

01.11.2016 - 19:06 - Marit

Igen en stor læsemåned, hvor vi kan glæde os til bl.a. Erling Jepsen, Thomas Rydahl, Josefine Klougart og Orhan Pamuk.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - oktober 2016

03.10.2016 - 10:44 - Marit

Jussi og Reuter; Ragde, Guillou og Murakami, det mærkes at BogForum er lige om hjørnet, og der er meget at glæde sig til.