Banedanmark af Peder Frederik Jensen

Oprettet: 21.02.2014 - 11:52

Bog: "Banedanmark" af Peder Frederik Jensen

Bogens forside
25 korte, minimalistiske noveller forfattet på togstrækninger til og fra København.

Forfatter: 
Peder Frederik Jensen
Udgivet: 
2014
Forlag: 
Rosinante&Co
Lån bogen - Køb bogen

25 stærke noveller fra udkantsdanmark om mennesker fra alle samfundslag. Her er skilsmisser, dødsfald og forlist kærlighed til overflod.

I et nøgternt sprog beskriver Peder Frederik Jensen skæbner i dagens Danmark. Novellerne er alle tydeligt samfundskritiske - der ikke er mange lykkelige danskere i Banedanmark. Derimod er novellerne befolket med skæbner, der kæmper med at finde sig til rette i en tilværelse, hvor problemerne står i kø. Her er mænd, der er blevet forladt af konen, er kriminelle, hjemløse og som voldtager kvinder, ligesom vi også møder kvinder på kanten af samfundet som den prostituerede Jonna i novellen ”LA af de lange”, der bliver seksuelt ydmyget af sin mand. Det er underdanmark beskrevet lige på og hårdt.

Vi møder også mennesker fra den såkaldte middelklasse, men de har heller ikke styr på tilværelsen, og der er mange variationer over temaerne skilsmisser og utroskab. Eksempelvis novellen ”Torben og Bitten”, hvor Torben ydmyger sin tykke kone Bitten, fordi hun har været ham utro. I ”Ruken” bliver der skruet op for alvoren. Novellen handler om en skilsmisse, der ender i en tragedie, efter at moren mister forældreretten til barnet, der hedder Ruken.

Flere af novellerne i Banedanmark er præget af kontraster, der skaber en dramatisk og overraskende effekt. Eksempelvis novellen ”En falden verden”, hvor kontrasten tegnes skarpt op imellem det borgerlige liv i en fjern fortid og fattigdommen i nutidens Marrakesh. I novellen ”I et bur, der minder om mit” møder vi en skuespiller, der har fået succes i USA. Nu er hun kommet hjem til sin mormors begravelse, og her bliver hun måske voldtaget af sin onkel.

Dysfunktionelle relationer er normen i de fleste af novellerne. Foruden hustrumishandling og incest møder vi også lektoren fra RUC, der afbryder kontakten med sin far og indleder et forhold til en studerende. Mange af novellerne er forstemmende læsning, men ”Et møde” bryder med tristessen. En fraskilt mand har en erotisk oplevelse med en jævnaldrende kvinde, der måske kan føre til videre bekendtskab: ”Jeg er 58 og har aldrig prøvet, at en kvinde læser noget op for mig, mens vi ligger nøgne på en seng”.  

Jeg læser med stor fornøjelse noveller, og det var også med stor begejstring, at jeg læste Banedanmark. Under læsningen kom jeg til at tænke på Bavian af Naja Marie Aidt, fordi begge novellesamlinger kredser om menneskers liv, når det tager en dramatisk og uventet drejning. Desuden får vi et indblik i menneskets natur, og det er til tider ubehagelig læsning.  

Novellesamlinger har generelt færre læsere i forhold til romaner. Banedanmark har bestemt fortjent at få mange læsere af begge køn, idet den behandler almenmenneskelige valg og vilkår på en måde, der appellerer til en bred målgruppe.

Originally published by Astrid Rode, Litteratursiden.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.