Otte opbyggelige fortællinger om kærlighed og mad og fremmede byer af Jan Sonnergaard

Oprettet: 06.05.2013 - 10:43

Bog: "Otte opbyggelige fortællinger om kærlighed og mad og fremmede byer" af Jan Sonnergaard

Bogens forside

Otte fortællinger hvor man(d) følger hovedpersonernes liv, eventyr i forskellige miljøer i europæiske storbyer

Forfatter: 
Jan Sonnergaard
Udgivet: 
2013
Forlag: 
Gyldendal
Sidetal: 
510
Lån bogen - Køb bogen

Jan Sonnergaard leverer atter varen i ny samfundskritisk og socialrealistisk novellesamling.

Så har Jan Sonnergaard gjort det igen – skrevet en novellesamling, der bare er lidt ud over det sædvanlige. Denne gang tager alle bogens noveller udgangspunkt i forskellig europæiske storbyer, det være sig Paris, Prag, Berlin, men også vores hjemlige Amager får lov at være skueplads for en enkelt forestilling.

Umiddelbart har de otte noveller ikke nogen sammenhæng, men alligevel kan man ikke lade være med at se den samme hovedperson for sig igen og igen. Og det er ikke en hvilken som helst fiktiv person, man forestiller sig, nej det er Jan Sonnergaard selv. En lille, pudsig mand, der nogle gange ifører sig et lettere krøllet jakkesæt, og andre gange lader hår og skæg vokse lystigt.

Novellerne tager læseren med ud på både hverdagsagtige og mere absurde oplevelser. Stille og roligt føres man gennem storbyerne, deres udvalg af restauranter med mad og vine, deres arkitektur og kulturliv. I centrum står som oftest en mand og en kvinde og altid en fascinerende og atypisk kvinde.  Det kan være en prostitueret, en galning , en skønhed, alle med "et eller andet" i bagagen.

Bogens handling er meget præcist sammenfattet af titlen, for den handler simpelthen om "kærlighed og mad og fremmede byer". Men mellem linjerne ligger den stemning, som Sonnergaard er så god til at skabe, en stemning som efterlader læseren med en uro og en fornemmelse af, at "der er noget, der ikke stemmer".

Jan Sonnergaard er lige så samfundskritisk og socialrealistisk, som han plejer at være, og det er jeg taknemmelig for. Han forstår virkelig at beskrive de forskellige sociale lag, det være sig den forsumpede dranker på det lokale værtshus eller den nyrige, tidligere bz’er, som er blevet "en pæn mand". At placere hovedpersonerne i de forskellige europæiske storbyer fungerer knaldgodt, og der er ingen tvivl om, at Sonnergaard selv må have rejst rundt, boet og samlet inspiration i de forskellige byer.

Jeg kan simpelthen ikke gennemskue, hvad det er, jeg godt kan lide ved denne bog. Men den har bare et eller andet over sig – så diffust og dog så nemt kan det siges. Jeg var underholdt fra første til sidste side, og jeg må sige, at Sonnergaard endnu engang har leveret varen. Jan Sonnergaard har stadig en fan i mig!

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.