Men af Jesper Wung-Sung

Oprettet: 31.03.2014 - 13:55

Bog: "Men af Jesper Wung-Sung" af Jesper Wung-Sung

Bogens forside

To mænd, med en fælles fortid, har kursen sat mod en fremtid der smuldrer. Det er akademikeren Jon og håndværkeren Peter.

Forfatter: 
Jesper Wung-Sung
Udgivet: 
2014
Forlag: 
Samleren
Sidetal: 
428
Lån bogen - Køb bogen

En rigtig mandebog – om mænd og for mænd. Anbefales på det varmeste til alle, som har den mindste interesse i at få indsigt i det at være mand.

Der er skrevet en del om mandens krise: Om hvor dårligt han mestrer livet i det senmoderne samfund, hvor kvinderne tonser frem og overhaler ham på næsten alle områder, og hvor de traditionelle mandeværdier ikke længere værdsættes. Jeg har oplevet, at nogle kvinder er ved at være trætte af at læse om mandens elendighed, men for os mænd er der endnu meget at lære.

Jesper Wung-Sung har gennem sit forfatterskab åbenbart sat sig for at fortælle om, hvad det vil sige at være dreng og mand. Med denne mursten Men har han fat i et par elendige typer, Jon og Peter, som på hver deres måde er ude i en eksistentiel krise. Jon er gymnasielærer, men har droppet jobbet og er vendt tilbage til Langeland med det formål at få hold på fortiden.  Han kan kun mærke sig selv, når han bevæger sig helt ude på kanten, og det gør han blandt andet i sit job ved at nedlægge den ene kvindelige gymnasieelev efter den anden.  Via en gymnasieelev, som kommer fra Langeland, har han gennem årene holdt sig underrettet om Peters liv.

Peter er arbejdsløs tømrer og har, i sin jagt på illegale og underbetalte østeuropæiske håndværkere, negligeret sin kone og sin søn, så hun i starten af fortællingen forlader ham til fordel for sin VUC-lærer, Holger. Peters nedtur udvikler sig katastrofalt igennem de ti uger, bogen strækker sig over. I deres barne- og ungdomsår var Jon og Peter uadskillelige venner. Med sig havde de også Christian, som var halt, og som omkom under én af de tre venners vilde ture. Hans død hviler stadig som et uforløst traume hos de to. Som væsentlige katalysatorer for de to mænds udvikling optræder også Christians søster, Natasja, og Peters søn, Magnus.

Hele bogen er bygget op på den måde, at Peter og Jon på skift fortæller deres historie. Og det lykkes virkelig for Jesper Wung-Sung at give et differentieret psykologisk portræt af de to vidt forskellige mænd, deres tanker og følelser. Jeg må på det varmeste anbefale denne bog til alle, som har den mindste interesse i at få indsigt i det at være mand. Ikke blot leverer Jesper Wung-Sung to stærke portrætter, men han formår også at opbygge en spænding, der holder fra først til sidst. Så læs den, Mand!

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.