Magt og modstand af Ilija Trojanow

Oprettet: 20.03.2017 - 14:07

Bog: "Magt og modstand" af Ilija Trojanow

Bogens forside

Et skræmmende indblik i den totalitære stat 

Forfatter: 
Ilija Trojanow
Udgivet: 
2017
Forlag: 
Tiderne Skifter
Sidetal: 
356
Lån bogen - Køb bogen

Ilija Trojanow har begået en højaktuel bog. Falske nyheder er ikke et nyt begreb, de eksisterede også under kommunismen i overvågningsstaten Bulgarien.

Romanens hovedpersoner er to mænd, som har været på hver sin side af systemet i Bulgarien siden afslutningen af Anden Verdenskrig. Anarkisten Konstatin, som dømmes til 20 års indespærring efter et attentat mod en statue af Stalin, og systemets mand Metodij, som ser nødvendigheden af det strenge styre og gerne giver et nap med under afhøringen af fanger. Deres veje krydsedes allerede, da de var store børn og krydser hinanden flere gange i løbet af tiden under det kommunistiske styre.

De to mænd er hinandens modsætninger på flere måder. Konstatin er søn af en læge og opvokset i et hjem med hjerterum. Han mener kommunismen har fejlet. Metodij ser kommunismen som en vej ud af elendigheden, da han er søn af en skomager, som blev såret i krigen. Konstatin er endt på samfundets bund efter sit fængselsophold og bruger nu sin tid på at gennemgå sine sagsakter. Metodij flyder oven på, det gjorde han også under det kommunistiske regime, og befinder sig på toppen af det nye demokratiske samfund. Kapitlerne om Konstatin beskriver en mand, der stadig tror på sine overbevisninger, men også døjer med oplevelserne fra fængselsopholdet. Derimod er kapitlerne om Metodij mere lystige. Han er en mand, der stadig er aldeles amoralsk.

Illija Trojanow er født i Bulgarien, men flygtede med sin familie i 1970’erne. Han har i forbindelse med romanen læst mange sagsmapper fra statsarkiverne, men også interviewet mange, både ansatte fra den bulgarske efterretningstjeneste og tidligere politiske fanger. Overvågningsrapporternes med deres absurde tiltaleformer er gengivet og nuancerer historien.

Jeg har fået bekræftet min opfattelse af samfundsstrukturen i de tidligere øststater. Dem der havde magten under det kommunistiske styre har den stadig og rager til sig. Det er yderst foruroligende at læse om løgne og fortielser. Demokratiet har skuffet og er ikke andet end tomme løfter. Romanen giver lyst til at læse mere om Bulgarien før, under og efter kommunismen.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 13:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 12:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 19:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 15:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.

Artikel: Årets anmelderfavoritter

13.12.2016 - 12:52 - Barbara Rugholm Hessellund

2016 synger på sidste vers, og hvis jeg skulle forberede en nytårstale, skulle den tage udgangspunkt i årets litteratur. Hvilken bedre prisme kan man tænke sig?

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i december

03.12.2016 - 23:54 - Marit

Jane Gardam, Håkan Nesser og Bob Dylan er december måneds højdespringere på min skala.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - november 2016

01.11.2016 - 18:06 - Marit

Igen en stor læsemåned, hvor vi kan glæde os til bl.a. Erling Jepsen, Thomas Rydahl, Josefine Klougart og Orhan Pamuk.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - oktober 2016

03.10.2016 - 09:44 - Marit

Jussi og Reuter; Ragde, Guillou og Murakami, det mærkes at BogForum er lige om hjørnet, og der er meget at glæde sig til.