Libri di Luca af Mikkel Birkegaard

Oprettet: 24.09.2007 - 12:06

Bog: "Libri di Luca" af Mikkel Birkegaard

Bogens forside

Efter faderens voldsomme død arver hans søn, advokaten Jon, antikvariatet Libri di Luca i København og får samtidig indsigt i det hemmelige selskab, der holder til i antikvariatet, de såkaldte Lett

Forfatter: 
Mikkel Birkegaard
Udgivet: 
2007
Forlag: 
Aschehoug
Sidetal: 
447
Lån bogen - Køb bogen

Filmisk dansk spændingsroman om litteratur, der dræber.

Ord kan være magtfulde. De kan gøre os kede af det, glade eller vrede. Og en kraftfuld og karismatisk oplæser kan tage vejret fra de fleste. Men tænk, hvis nogen kunne snige sig ind i ens bevidsthed og skrue op eller ned for de følelser, ord giver os.

Den unge succesadvokat Jon blev bortadopteret som barn efter sin mors selvmord. Derefter har Jons far Luca afskåret ham fra al kontakt. Luca ejer det stemningsfulde antikvariat Libri di Luca – Lucas bøger, men dør pludseligt under ret mystiske omstændigheder. Jon er enearving, og sammen med antikvariatet arver han både intriger og gustne hemmeligheder. Det viser sig nemlig, at han er ud af en slægt at såkaldte lettorer (italiensk=læsere), som kort fortalt er mennesker, der igennem litteraturen kan styre eller påvirke andres tanker eller oplevelse af det, de hører eller læser. Lettorerne er organiseret i Bibliofilselskabet, som dog for tyve år siden oplevede interne stridigheder, der førte til en splittelse.

Kort efter Lucas død sker der et brandattentat mod antikvariatet, og endnu et medlem af Bibliofilselskabet angribes, mens han sidder med næsen i en bog. Jon udpeges til at finde sin fars morder, og snart er han involveret i en konflikt, der stikker væsentligt dybere end foreningsstridigheder.

Handlingen i "Libri di Luca" foregår i og omkring København præsenteret som et troldspejl af vores nutidige hovedstad. Imellem os færdes lettorerne, som arbejder i det skjulte med at præge andres oplevelse af litteraturen. Tanken er original og spændende. Og som almindelig dødelig bibliofil er det både pirrende og skræmmende at flirte med ideen om læseoplevelser sat på spidsen.

Læseoplevelsen af "Libri di Luca" er hovedsaligt filmisk og actionpræget og ikke af en litterær nerve, forstået sådan at bogen ikke inviterer til fordybelse i det skønlitterære univers, som f.eks. i Arturo Pérez-Revertes Dumas-klubben. Handlingen er således ikke baseret på skønlitterære intertekstuelle referencer, men på byggeklodser hentet fra filmens verden og bevæger sig behændigt mellem hemmelige selskaber, sammensværgelser, mord og kærlighed. Det eneste, der mangler, er en solid biljagt, for det er ren underholdning, og ikke overraskende er filmrettighederne til romanen allerede blevet solgt.

Aschehoug, 2007. 447 sider.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.