Knæk af Mikael Josephsen

Oprettet: 13.06.2016 - 15:15

Bog: "Knæk" af Mikael Josephsen

Bogens forside

Ud over diagnoserne "personlighedsforstyrret alkoholiker / hashmisbruger / pillemisbruger / bipolar / grænsepsykotisk / pseudopsykopat / angstpatient / ptsd" lider manden i Mikael Josephsens

Forfatter: 
Mikael Josephsen
Udgivet: 
2016
Forlag: 
Gyldendal
Sidetal: 
80
Lån bogen - Køb bogen

Interessant og humoristisk digtsamling om livet på en psykiatrisk afdeling, hvor verden udenfor på én gang er langt væk og tæt på. Verden forsvandt omkring mig, mens jeg læste digtene.

Allerede fra det første digt bliver man fanget af Mikael Josephsens vidnesbyrd fra den psykiatriske afdeling P3 i Svendborg. I ’Knæk’ vikles det, jeget har mistet, sammen med det jeget har fået: et mere eller mindre tvunget ophold på en psykiatrisk afdeling. Josephsen formår at koble det tunge emne sammen med en til tider uovertruffen humor, og flere gange græmmede jeg mig og grinte på samme tid under min læsning fx her: ”men bare rolig / jeg slår dig ikke ihjel / og jeg gør ikke den nye noget / det er holdt op med at sne / til gengæld slår regnen mod ruden / der er lus på afdelingen”.

’Knæk’ starter i julen 2014, hvor jeget indlægges og slutter med, at både jeget og søsteren udskrives efter nytår. Vi følger dagligdagen på den psykiatriske afdeling og oplever alt fra toiletbesøg, medicinering, måltider, seksuelle lyster til længslen efter verden udenfor. Alt sammen er skrevet i et tilgængeligt sprog, og kan på den måde ses som en kontrast til Bjørn Rasmussens skildring af en indlæggelse i ’MING’ fra 2015. Til forskel fra Rasmussen skriver Josephsen mere vedkommende, og flere læsere kan sætte sig ind i digtsamlingens univers. I øvrigt uden at det skal ses som en kritik af Rasmussens digtsamling.

Digtsamlingens form er allerede antydet i titlen. ’Knæk’ er både det knækkede menneske, men også knækpoesien som rent litteraturhistorisk havde sin storhed i 70’erne. Josephsen trækker formen op over dagligdagens banale betragtninger og bruger drømmesekvenser og medicintåger til at vise en ellers svært tilgængelig side af tilværelsen. På et tidspunkt eksperimenterer han med formen, hvor der kommer linjeskift efter hvert ord, og det medfører på de 14 sider, at læsningen bliver afbrudt en smule. Desuden forsvinder de poetiske oneliners lidt i ordvirvaret, og disse sider kunne med fordel være skrevet som resten af samlingen. Men det er også min eneste anke ved læsningen af digtsamlingen, der ellers er en fornøjelse at læse, fordi Josephsen ikke på noget tidspunkt virker ensidigt ynkelig. Tværtimod er alvoren blandet med humor, og de gode sætninger flyder i det poetiske overflødighedshorn gennem store dele af de 80 sider.

Bogen er et interessant vidnesbyrd, der på én gang beskriver og reflekterer over, hvad der sker med mennesker i de skjulte sider af vores samfund. Samtidig beskriver den, hvordan de smerter, der er forbundet med at leve i udkanten af tilværelsen, kan dulmes – uden at de helt forsvinder af den grund. For at slutte med forfatterens egne ord: ”jeg har kræft / du har ikke kræft / så se de prøver, så se de prøver / jeg tror du får det bedre efter et bad / jeg tror jeg får det bedre efter en sprøjte”.

 

 

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.