Kaiken af Jean-Christophe Grangè

Oprettet: 01.11.2013 - 11:07

Bog: "Kaiken" af Jean-Christophe Grangé

Bogens forside

En parisisk politimand jager en bestialsk seriemorder, men opdager undervejs, at noget truende trænger sig ind på hans egen familie

Oversætter: 
Jesper Tang
Udgivet: 
2013
Forlag: 
Rosinante
Sidetal: 
464
Lån bogen - Køb bogen

Den franske thrillermester er garant for uhyggelige og intelligente spændingshistorier. Også denne gang, hvor blandingen af barsk krimi, japansk kultur og menneskelige relationer er højest effektiv.

Olivier Passan er kommissær ved kriminalpolitiet i Paris, men efter et ophold i Japan forelskede han sig totalt i landet og dets skikke. Det var også i Japan, han mødte sin smukke kone Naoko, men selvom han stadig elsker hende, er ægteskabet blevet mere og mere anstrengt, og nu vil hun skilles.

Oveni disse private problemer har Passan tillige sine problemer med en grusom seriemorder, der sprætter gravide kvinder op og brænder deres foster. Passan er overbevist om, at mekanikeren og bilforhandleren, Patrick Guillard, er skyldig, men beviserne mangler, og da et forsøg på at gribe morderen på fersk gerning mislykkes totalt, ser det endnu værre ud. Passan bliver taget af sagen, men fortsætter alligevel i det skjulte med at forsøge at finde beviser mod Guillard.

Sagen eskalerer men kompliceres yderligere af, at der begynder at ske mystiske ting omkring Pagans egen familie. Nogen trænger ind i hans hus, tapper hans sønner for blod, efterlader et grotesk lig af en abe i hans køleskab og dræber på bestialsk vis familiens hund. Er der en sammenhæng med seriemordersagen? Eller skal gåden findes i Naokos fortid i det Japan, som hun næsten aldrig snakker om og helt har vendt ryggen?

Romanen starter på sin vis som en ganske almindelig krimi, godt nok ovre i den barske og voldsomme ende af genren, men på vanlig ”Grangé-vis” udvikler historien sig hurtigt til at blive meget mere - en overrumplende og vild karruseltur i ondskabens væsen og de mere dystre sider af psykologiens randområder. Spændingen er som altid intens, og selvom handlingen er særdeles kompliceret og undervejs tager indtil flere uventede drejninger, styrer forfatteren på imponerende vis sit usædvanlige og indviklede plot.

Handlingen får i denne roman tilmed en yderligere dimension med den indgående skildring af Japan og landets helt særlige forhold til de gamle traditioner og tænkemåder. Som altid tager Grangé tager sig god tid til at skildre de forskellige scenarier, både i Paris (her er det dog lige ved at være for meget af det gode med alle de gadenavne og bydele) og i Japan. Endelig er personbeskrivelserne helt ned til de mindste biroller både indlevende og præcise.

Det kan efter min mening ikke gøres meget bedre, og denne roman og Grangés øvrige forfatterskab kan bare ikke anbefales nok.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.