Forbarm dig af Jean-Christophe Grangé

Oprettet: 09.03.2010 - 11:25

Bog: "Forbarm dig" af Jean-Christophe Grangé

Bogens forside

Organisten i den armenske kirke i Paris myrdes brutalt, og den pensionerede politimand, Lionel Kasdan, der har en armensk baggrund, drages ind i jagten på morderne

Oversætter: 
Agnete Dorph Stjernfelt
Udgivet: 
2010
Forlag: 
Rosinante
Sidetal: 
600
Lån bogen - Køb bogen

Grangè er en af de bedste spændingsforfattere på markedet, og denne roman er bestemt ingen undtagelse. Voldsomt underholdende, uhyggelig, og ikke til at lægge fra sig.

I den armenske kirke i Paris findes organisten Wilhelm Goetz myrdet på besynderlig vis. Tilsyneladende er han død af smerte ved en voldsom gennemboring af den ene trommehinde, og endnu mere besynderligt: I blodet omkring liget findes aftryk af små fødder, som kunne tyde på at morderen eller morderne er børn.

Den pensionerende politikommissær Kasdan tilhører menigheden i kirken, og han beslutter på egen hånd at forske i den mystiske sag. Samtidig får den unge politiassistent Volokin, som ellers er indlagt til afvænning for narkotikamisbrug, nys om sagen. De to umage politifolk, som begge har deres egne problemer at slås med, men som begge er unikke efterforskere, forener kræfterne. Flere mord følger efter, og selvom mistanken i første omgang går på misbrug af børn, skal det snart vise sig, at forklaringen i virkeligheden skal søges i Goetz’s fortid som chilensk flygtning. Og da det viser sig, at han ikke, som man ellers troede, var politisk flygtning, men i virkeligheden var en af Pinochets bødler, åbenbares den grusomme og helt igennem utrolige sandhed lidt efter lidt for de to politifolk.

Romanen starter på sin vis som en ganske almindelig krimi, men snart udvikler historien sig til en overrumplende og vild karruseltur i ondskabens væsen og religiøs fanatisme.
Det er på alle måder en sort, dyster og ualmindelig grum historie, der oprulles, og i visse sekvenser udvikler historien sig til det rene gys.
Grangès skurke og mordere, ja egentlig også heltene, er som altid ualmindeligt blodtørstige, men kan man abstrahere fra dette, får man et mesterværk inden for genren. Spændingen er intens, og selvom handlingen er særdeles kompliceret, må man bare læse og læse. Forfatteren styrer på imponerende vis sit plot, og læseren overraskes gang på gang.

Og hvor er det vidunderligt at læse en krimi, der tager sig god tid, god tid til at levere nogle grundige og ordentlige personbeskrivelser, god tid til at kæle for sproget og god tid til at skildre de forskellige miljøer. Især beskrivelserne af de to komplicerede hovedpersoner er mesterlig og gør virkelig indtryk.

Denne roman og Grangés øvrige romaner kan bare ikke anbefales nok.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.