Hvidt hav af Roy Jacobsen

Oprettet: 20.01.2017 - 10:35

Bog: "Hvidt hav" af Roy Jacobsen

Bogens forside

En fortælling fra Norges udkant om en kærlighed i skyggen af anden verdenskrig. Roy Jacobsen følger med Hvidt hav mesterligt op på romanen De usynlige.

Forfatter: 
Roy Jacobsen
Udgivet: 
2016
Forlag: 
Rosinante
Sidetal: 
211
Lån bogen - Køb bogen

Norge er besat, og Ingrid vender tilbage til sin barndomsø. Den poetiske kærlighedshistorie følger fornemt op på den mesterlige roman ’De usynlige’.

Ingrid er blevet femogtredive år, og hun arbejder med at rense fisk på en ø idet nordligste Norge. Tiden er 1944, Norge er besat af tyskerne, og der er mangel på det meste. Egentlig længes Ingrid efter sin barndomsø Barrøy, men som hun selv siger, så kan ingen være på en ø alene, og i efteråret er der hverken dyr eller mennesker derude. Men da hun får brev fra sin tante Barbro, som fortæller, at hun regner med at være tilbage på øen i løbet af nogle måneder, beslutter Ingrid sig for at rejse hjem.

Ingrid regner med at hun er helt alene på øen, men nogle ting tyder på, at hun ikke er. Når man er øboer, er man vant til at lade blikket afsøge vandet rundt om øen, og en dag ser hun nogle skær ude på havet, hvor der plejer at være dybt vand, og hun opdager, at det er lig, som flyder rundt i vandet. Hendes mistanke om at der er en, der har overlevet et skibsforlis, viser sig at være rigtig, for i laden finder hun liget af en mand i tysk uniform og ved siden af ham en mand i brune laser, som er i live. 

Herfra udvikler ’Hvidt hav’ sig en meget smuk kærlighedshistorie mellem Ingrid og manden. Selv om de ikke kan tale sammen, finder hun ud af, han er russisk krigsfange, og derfor er det farligt for hende at skjule ham, og han bliver nødt til at forsvinde.

I De usynlige skildres en ø, som efterhånden blev affolket. I ’Hvidt hav ’går det lige modsat. De yngste i familien vender tilbage, og derudover får Ingrid udvirket, at der kommer meget mere liv på øen, da hun og Barbro giver husly til en række flygtninge nordfra. Ved hårdt slid og arbejde lykkes det for dem alle at få skabt nyt liv på øen og gang i dyrehold og marker.

Jeg var meget betaget af ’De usynlige’, fordi Roy Jacobsen fik fortalt en vedkommende og meget smuk historie om nogle øboere og deres liv i den første fjerdedel af det 20.  århundrede. En historie uden de store begivenheder, men en skildring af dagligdagen i et meget poetisk og knapt sprog. I ’Hvidt hav’ er der mere handling og flere store begivenheder og også mere dialog, men det er samtidig en poetisk og meget overbevisende roman.

Kan man mon ane et tredje bind i serien? Det håber jeg, for jeg har meget lyst til at vide, hvordan det går Ingrid og den næste generation. Er  ø-samfundet med hårdt arbejde og stor afhængighed af vejr og vind et samfund, der er ved at forsvinde til fordel for et større og mere bekvemt bysamfund?

Tilføj kommentar

Deltag i debatten.

  • Nina Wegner

    man, 03/04/2017 - 10:50

    Jeg er også ret vild med Roy Jacobsens forfatterskab. "De usynlige" var en fantastisk fin og poetisk læseoplevelse. Jeg glædede mig rigtig meget til fortsættelsen, men jeg har kæmpet noget med komme igennem den. Jeg har haft svært ved at danne billeder af steder, hus, skibe, de druknede og havet. Romanen er fyldt med navne, som jeg har haft svært ved at få styr på. Der er også mange svære faglige ord (det var der også i 1. del). Der skal læses rigtig meget mellem linjerne, og måske er det fordi det er for længe siden jeg læste 1. del, og derfor ikke helt kan få styr på persongalleriet. Ikke desto mindre har romanen min store sympati, og måske burde jeg bare læse den igen. For hvad er der blevet af Alexander? - hvis der kommer en 3. del, så bliver jeg i hvert fald nødt til at vide, hvad der er sket med Ingrids store kærlighed.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.