Guld af Chris Cleave

Oprettet: 28.10.2014 - 13:12

Bog: "Guld" af Chris Cleave

Bogens forside

Zoe og Kate er tidens største navne indenfor banecykling, men har vidt forskellige tilgange til livet og sporten og deres venskab er kompliceret af mange private

Forfatter: 
Chris Cleave
Oversætter: 
Claus bech
Udgivet: 
2012
Forlag: 
Hr. Ferdinand
Sidetal: 
357
Lån bogen - Køb bogen

Romaner fra sportens verden er sjældent interessante, men med sine skarpt tegnede portrætter og sin gode historie må man simpelthen overgive sig til denne betagende lille perle.

Historien foregår i 2012 i månederne op til de olympiske lege i London. Kate og Zoe har været rivaler på cykelbanen siden teenageårene, og selvom Zoe af forskellige grunde har trukket det længste strå i de fleste afgørende løb, (hun har blandt andet fire guldmedaljer bag sig), har de to piger altid været næsten jævnbyrdige. Med tiden er de på trods af konkurrencen og deres forskelligheder også blevet en slags venner.

Kate er blevet gift med Jack, som også er topbanerytter, og sammen har de datteren Sophie, som kæmper mod en dødelig leukæmi. Sygdommen har selvfølgelig påvirket familien, men den har i virkeligheden også gjort dem stærkere, og kærligheden mellem Kate og Jack er stadig intakt. Zoe derimod kan ikke finde ud af det med mænd. Hun går fra det ene løse forhold til det næste og har kun sin sport og sine sponsorater at gå op i. Begge piger burde uden konkurrence være selvskrevne til de engelske OL-pladser, men så laver Den Internationale Olympiske Komité pludselig om på reglerne, og de to piger må ud i en altafgørende duel om den enlige plads. Hvad vil det betyde for deres venskab? Og hvordan vil det gå med Sophies sygdom?

Uden at røbe for meget må man konstatere, at man her har at gøre med en vaskeægte tåreperser, og selvom den både er sørgelig og emotionel, er den svær at lægge fra sig. Hvem skulle have troet, at en roman om banecykling, (som vel de færreste kender til), kunne interessere?

Men det gør den, og faktisk så meget at man intenst følger med i de to pigers afgørende duel. Det er knagende godt beskrevet, men bogen rummer så meget mere end det. Først og fremmest er det også forfatterens skildring af personerne, der fænger - naturligvis af de to hovedpersoner, men også træneren Tom, ægtemanden Jack og måske især Sofie. Den lille piges kamp mod sin sygdom og hendes tilflugt i et Star Wars-universet er i den grad rørende og gribende. Historien folder sig tilmed hele tiden ud med nye vinkler og tilbageblik, så både personer og handlingen får nye facetter og drejninger.

En roman, der går lige i hjertet med sit flotte sprog, den smukt komponerede handling og især de interessante og vedkommende personer.

 

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.