Fynboerne - kunstnerkolonien 1885 - 1920 af Susanne Thestrup Truelsen

Oprettet: 20.01.2016 - 14:54

Bog: "Fynboerne - kunstnerkolonien 1885-1920" af Susanne Thestrup Truelsen

Bogens forside

Historien om malerne Johannes Larsen, Fritz Syberg, Peter Hansen, Anna Syberg og Christine Svane.

Udgivet: 
2015
Forlag: 
Gyldendal
Sidetal: 
209
Lån bogen - Køb bogen

Med stort engagement og dybtgående viden fortæller Thestrup Truelsen, mangeårig museumsleder af Faaborg Museum, om Fynboerne, en af Danmarks væsentligste kunstnersammenslutninger.

Fynboerne. Det var de kunstnere, der i tiden fra slutningen af det nittende århundrede og nogle årtier ind i det tyvende med udgangspunkt i deres fynske hjemstavn og typisk med et ophold på Zahrtmanns malerskole i København som baggrund dyrkede et maleri med hjemegnen og dens folkeliv som motiv. ”Bondemalerne" blev de i tiden hånligt kaldt, og pressen var i mange tilfælde meget hård ved dem. Men de holdt fast i deres oprindelse og skabte et højdepunkt i dansk malerkunst – som også kunstnerne omkring Skagen. 

Fynboerne tæller kunstnere så fremragende som Peter Hansen, Fritz Syberg, Johannes Larsen, Jens Birkholm og Poul S. Christiansen. Som nævnt var de bestemt trods deres skyhøje kvaliteter ikke altid i medgang, rent faktisk måtte de ofte supplere deres indkomst ved at virke i perioder som håndværksmalere på fødeøen, en baggrund, som mange af dem delte, og i perioder led de faktisk nød. Men heldigvis fandt de i den velhavende fabrikant Mads Rasmussen den nødvendige mæcen, der ikke blot kunne give dem den nødvendige håndsrækning ved at hjælpe dem økonomisk – men også ved at grundlægge det i dag så vigtige Faaborg Museum, hvortil han ved kunstnernes mellemkomst skabte den unikke kunstsamling i den dejlige bygning, den flotte ramme, som han fik skabt.

Det er på mange måder Mads Rasmussens fortjeneste, at den mangeårige leder ved Faaborg Museum, Susanne Thestrup Truelsen, nu kan fortælle om Fynboerne som en succeshistorie. Fynboerne vandt med tiden anerkendelse, de fik en fornuftig økonomi og kunne fx begynde at tage på rejser til udlandet og finde ny inspiration til deres kunst. Thestrup Truelsen følger dem blandt andet med citater fra deres brevvekslinger fra rejserne, der ofte gik til Italien, hvor ikke mindst den lille by i Abruzzerne, Civita d'Antino, som Zahrtmann havde fundet og nærmest gjort til sin, trak kunstnerne til. Det er rigtig spændende og engagerende kunsthistorie, der her rulles op.

Thestrup Truelsen har valgt aldeles frugtbart at disponere sit stof sådan, at hver kunstner efter nogle oversigtskapitler får hver sit kapitel. Det giver rum om hver enkelt personlighed. Og det understreger, at også kvinderne talte hos Fynboerne, og der er overbevisende kapitler om den betydning Anna Syberg, Alhed Larsen og Christine Swane har i sammenhængen. 

Fremstillingen støttes ved en meget flot billedside. På den ene front viser en række fotos det – stadig – smukke fynske landskab. Og vigtigst vises en stribe af alle disse kunstneres hovedværker i fine, store gengivelser, fra fx Fritz Sybergs "Aftenleg i Svanninge Bakker" og Peter Hansens "Pløjemanden vender" til Poul S. Christiansens "Civita d’Antino" og Alhed Larsens "Blomster i et vindue". Det er en visuel lystrejse.

Fynboerne er selvfølgelig skildret før, men Thestrup Truelsen gør det så godt og indforstået, at denne fine og smukke introduktion for mig er det klare førstevalg herefter. Det er suverænt godt gjort. Og hvis man ikke fik nok, kan rejsen fortsættes i Faaborg Museums mindre "Fynboerne i Italien", hvor kunstrejserne uddybes.

Oprindeligt skrevet af Torben Wendelboe, Litteratursiden.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.