Forbrydelser af Ferdinand von Schirach

Oprettet: 27.07.2011 - 12:14

Bog: "Forbrydelser" af Ferdinand von Schirach

Bogens forside

Kriminoveller - En række noveller om forbrydelser fra både samfundets top og bund i Tyskland, som ud over at beskrive forbrydelsens natur, spillet om penge, jalousi og kærlighed også handler også o

Forfatter: 
Ferdinand von Schirach
Oversætter: 
Anneli Høier
Udgivet: 
2011
Forlag: 
Gyldendal
Sidetal: 
211
Lån bogen - Køb bogen

Hvordan kan mord eller lemlæstelse have banale og almenmenneskelige forklaringer? Bliv klogere med denne fremragende novellesamling om forbrydelse og straf.

Ferdinand von Schirach er forsvarsadvokat i Tyskland – med speciale i strafferet. Han har indsamlet materiale gennem mange års arbejde og virke: Han har skrevet en fascinerende novellesamling.

11 noveller beskriver nøgternt forskellige forbrydelser. Her er ingen følerier, men konkrete og upatetiske skildringer af menneskeskæbner, gerningsmænd som ofre. Hvad er det, der får mennesker til at begå hårrejsende forbrydelser?

Denne novellesamling er langt væk fra det ofte opskruede tempo man tit støder på i krimier. Dette er den ægte varer, sådan føles det i hvert tilfælde. Lakonisk, sagligt og nøgtern fortæller von Schirach om sager han har forsvaret.  Forbrydelser der er opstået pga. nødværge, kærlighed, hævn.

I indledningsnovellen hører vi om lægen Fähner, en helt almindelig mand, var det ikke for hans kone Ingrid. Fähner har lovet Ingrid, at han aldrig vil forlade hende, hvilket han som den retskafne mand han er, bittert kommer til at fortryde. Ingrid forpester hans tilværelse gennem deres 50-årige ægteskab, indtil en dag …

I novellen Nødværge sætter den tavse mand en stopper for to afstumpede voldsforbryderes chikane og vold med sagesløse, dette gør han noget så eftertrykkeligt. Og det fortjener det!

I novellen Etiopieren røver en tysk mand en bank, for at kunne komme hjem til sin elskede hustru og barn i Etiopien. Selv bankdamen har ondt af ham, da hun udleverer pengene!
Alle novellerne handler om straf. For hvad er meningen med straf?

Straf skal tjene som afskrækkelse og beskyttelse, men alle disse forbrydere er ikke almindelige vaneforbrydere. Deres forbrydelse er en engangsforeteelse og der vil aldrig være tale om en gentagelse. Når vi læser og hører om frygtelige forbrydelser, kender vi ikke baggrunden. Som Bent Isager-Nielsen tidligere chef for Rejseholdet har sagt ” Man jager et bæst og fanger et menneske”.

Her får vi baggrundshistorierne og selvom det er forfærdelige forbrydelser glæder man sig over det der sker. Med en lidt dårlig smag i munden, naturligvis.

Dette er i høj grad essensen i disse skæbnefortællinger, som er meget anbefalelsesværdige retsfilosofiske indspark i debatten om straf – også for ikke krimilæsere.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.