En lille bog om universet af Anja C. Andersen

Oprettet: 26.03.2017 - 10:28

Bog: "En lille bog om universet" af Anja C. Andersen

Bogens forside

Ville du også ønske, at du forstod teorien bag Big Bang? Nu har du rigtigt gode muligheder for netop det. "En lille bog om universet" er skrevet af Anja C.

Forfatter: 
Anja C. Andersen
Udgivet: 
2016
Forlag: 
Lindhardt & Ringhof
Sidetal: 
255
Lån bogen - Køb bogen

Galakseguf. En kompetent og letforståelig indføring i universets gåder - også for læsere der ikke har en naturvidenskabelig baggrund.

Der er næppe mange mennesker, som ikke har stået en sen aftentime uden skyer og måne og kigget op mod stjernerne. De fleste er uden tvivl blevet fascineret af synet af mælkevejens stjernevrimmel, satellitternes fart hen over himlen og måske et stjerneskuds lysende spor. Astrofysikeren Anja C. Andersens ’En lille bog om Universet’ er en gave til alle dem, der har den fascination, og som gerne vil vide mere om både det, vi kan se, men også om det, vi ikke ser.

Nok er bogen ikke stor, som titlen indikerer, men indholdet er om det største, vi kender til, nemlig universet. Bogen er struktureret, så den begynder i vores egen lille afkrog af Mælkevejen et sted i universet. Vi får en fin gennemgang af, hvad vi i dag ved om hver enkelt planet fra Merkur til Neptun, om dværgplaneter, asteroider, kometer og ikke mindst om den niende planet, som en del videnskabsfolk mener kan befinde sig et sted længere ude, men endnu ikke er blevet fundet. Vi får også den aktuelle status på vores viden om exo-planeter, planeter der er i kredsløb om andre stjerner end solen. Derefter bevæger vi os udad og får en beskrivelse af det, vi ser mest af på en skyfri nattehimmel, nemlig stjerner. Men det stopper ikke med det. Læseren bliver beriget med viden om galakser, galaksehobe, mørkt stof og tyngdebølge. Og det er alt sammen vildt spændende for den, der har bare den mindste interesse for astronomi og astrofysik.

Astrofysik er i sin videnskabelige form uhyre kompliceret, men man behøver langtfra være ekspert for at få noget ud af Anja C. Andersens bog. Forfatteren er en rigtig god formidler, hvilket hun også har fået en del priser for. Det er fuldt fortjent. Mange af os har også haft glæde af det, når hun har præsenteret sin viden i TV og radio. Men også på skrift formår Anja C. Andersen at gøre sit stof forståeligt for læsere, der ikke nødvendigvis har en naturvidenskabelig studentereksamen. Og ikke bare er det forståeligt, det er også levende og interessant i en grad, så bogen også egner sig til almindelig hyggelæsning. Bogen er rigt illustreret med fine fotos, tegninger og modeller, der alle sammen understøtter og beriger teksten.

Skal jeg komme med en lille indvending, så savner jeg et selvstændigt kapitel om solen. Man kan selvfølgelig godt sige, at den bare er en stjerne som milliarder af andre stjerner, og dens fysiske egenskaber adskiller sig næppe fra andre stjerner i samme størrelse. Og som sådan er det fint beskrevet i kapitlet om stjerner. Men det er den stjerne, der er tættest på os, og vores eksistens er afhængig af den. Derfor kunne det have været fint med et kapitel med en mere detaljeret beskrivelse af den viden, vi har om solen. Det ødelægger dog ikke det samlede indtryk af bogen som en kompetent og let forståelig indføring i universets gåder.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.