Efter midnat af Haruki Murakami

Oprettet: 27.10.2008 - 13:06

Bog: "Efter midnat" af Haruki Murakami

Bogens forside

Historien om menneskers virkelighed, og deres evne til at blive en del af hinandens verden - Den foregår i nogle få nattetimer i Tokyo, og hovedpersonen er Mari, en ung pige, vi møder med en bog på

Forfatter: 
Haruki Murakami
Oversætter: 
Mette Holm
Udgivet: 
2008
Forlag: 
Klim
Sidetal: 
217
Lån bogen - Køb bogen

Murakami i kompakt form. En roman der er lille af omfang, men som gør stort indtryk.

Bogens handling udspiller sig en enkelt nat fra fire minutter i tolv til otte minutter i syv næste morgen. Scenen er Tokyos mørke hjerte. Her møder læseren en række for hinanden mere eller mindre ukendte mennesker, hvis veje krydses på skæbnesvanger vis.

I centrum står de to diametralt modsatte søstre Eri og Mari. Den førstnævnte er, så at sige, kommet sovende til alting, grundet sit smukke ydre. Nu har hun så, bogstavelig talt, lagt sig til at sove, som en anden Tornerose, og har gjort det i ugevis.

Mari, den mere jævne pige, som altid har stået i skyggen af sin storesøster, lider derimod af søvnløshed. For at fordrive tiden, tilbringer hun natten med at læse på en café. Den ellers så begivenhedsløse nat, ændrer pludselig karakter, da den unge musiker Takahashi, en af Eris gamle beundrere, slår sig ned ved hendes bord.

Nattens videre forløb involverer blandt andet et voldeligt overfald på en kinesisk prostitueret, en kontormands samvittighedskvaler, eller mangel heraf, efter selv samme overfald, en ansigtsløs mand, der iagttager den sovende Eri fra den anden side af en flimrende fjernsynsskærm, samt spejlbilleder, der forbliver synlige, efter deres ejermænd er gået.

En af styrkerne ved "Efter midnat" - og ved Murakamis skrivestil generelt, er dens vekselvirkning mellem det hyperrealistiske og det surrealistiske. Stemningen i bogen er fortættet, drømmeagtig, foruroligende, og vækker mindelser om David Lynchs film.

Apropos film, er jeg ikke så begejstret for romanens fortællerstemme. Den beskrives netop som et kamera, en slags "all-seeing eye", der nøgternt observerer, zoomer ind og ud, og krydsklipper mellem de forskellige scenarier, uden at læseren får lov at komme ind i hovederne på nogen af skikkelserne i Tokyos nat.

Som med al litteratur fra Murakamis hånd, gjorde romanen dog et dybt indtryk på mig. Når hans værker først har fået tag i én, slipper de nok aldrig helt igen.

Konklusionen må være, at "Efter midnat" primært anbefales til fans. Jeg vil råde nye læsere af Murakami til at lade sig suge ind i hans univers med romaner fra tidligere i forfatterskabet.

Oversat af Mette Holm  efter 'Afuta-da-ku'. Klim, 2008. 217 sider.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.