Doktor Faustus af Thomas Mann

Oprettet: 08.10.2014 - 13:24

Bog: "Doktor Faustus" af Thomas Mann

Bogens forside

I beskrivelsen af en genial komponists pagt med djævelen giver forfatteren en dybtgående kritik af det tyske nationalsocialistiske samfund.

Forfatter: 
Thomas Mann
Udgivet: 
2014
Forlag: 
Gyldendal
Sidetal: 
711
Lån bogen - Køb bogen

Et af fyrtårnene i den vestlige litteraturhistorie, Manns version af myten om konflikten mellem kærlighed og kunst, foreligger nu med et godt forord fra en relevant moderne vinkel.

Denne flotte murstensroman kan godt være en udfordring for den såkaldt helt almindelige læser, men det er afgjort en oplevelse, som man bør unde sig selv. For nu at starte med det ydre, så er bogen indbydende. Den falder med sit bløde bind godt i hånden på trods af de over 700 sider, og trykket er letlæseligt, stort og klart. Fordanskningen holder godt, og sproget gør stadigvæk et stort indtryk på læseren. Og hvad er det så lige, den handler om? Faustmyten er jo både symbolsk og svær, er den ikke?

Helt konkret så er det fortælleren dr. phil. Serenus Zeitblom, som beretter historien om sin barndomskammerat Adrian Leverkühns liv og karriere. Vi får en mængde detaljer med i købet fra mellemkrigstidens Tyskland men faktisk også detaljer, der gør hele sceneriet meget realistisk. Man flytter som læser ind i miljøet, som jeg også oplevede det med min yndlings-Thomas Mann-roman Troldfjeldet, Mann kan kan beskrive nuanceret, levende og gribende.
Leverkühn søger perfektionen og genialiteten, og selveste djævelen møder da også op for at slå en handel af med ham i den anledning (mens han sidder og læser Kierkegaard i øvrigt).

Det optrin er absolut fortalt med vid, da denne let lurvede mørkets fyrste sender sit offer ud for at tage varmere tøj på. Djævelen udsender en kraftig kulde, det er nemlig nødvendigt, der hvor han kommer fra! Og det er jo ikke til at snakke, når tænderne klaprer. Det er snitfladerne mellem menneskelivet og livet i kunsten, det handler om, og Leverkühn giver afkald på kærligheden mod sublimeringen af musik og kunst.

Hermann Kurzke skriver i sin fantastiske biografi, Thomas Mann – livet som kunstværk, at Mann benytter ”afkølet biografisk stof” i denne roman, som ud af hans mangeårige produktion er den, der kommer tættest på Manns eget liv. Både Tysklands undergang og fronterne i de europæiske kulturkonflikter kan ifølge litteraturvidenskaben også læses ind i den mægtige historie.

Denne fine nye udgave er også forsynet med et forord af forfatter, cand. mag i musikvidenskab og filosofi, Ursula Andkjær Olsen, som giver en både personlig og faglig- og kunstnerisk vinkel. 

Originally published by Beth Høst, Litteratursiden.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - oktober 2017

15.10.2017 - 11:13 - Marit

Wassmo og Pamuk, Marstrand-Jørgensen og Gazan  –  det bliver ved og ved. Jeg har endnu ikke læst septembers must-reads, og nu snapper oktober mig i haserne.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.