De mistede af Daniel Mendelsohn

Oprettet: 23.04.2012 - 11:06

Bog: "De mistede" af Daniel Mendelsohn

Bogens forside

Forfatteren opruller gennem grundig research og talrige interviews verden over, seks polsk-jødiske familiemedlemmers skæbne under holocaust

Forfatter: 
Daniel Mendelsohn
Oversætter: 
Jakob Levinsen
Udgivet: 
2012
Forlag: 
Gyldendal
Sidetal: 
654
Lån bogen - Køb bogen

Bogen er et fornemt eksempel på, at en betydningsfuld historisk begivenhed som Holocaust bedst kan begribes gennem en enkelt families historie.

Forfatteren er amerikansk jøde, og i sin prisbelønnede bog fortæller han om sin søgen efter oplysninger om de slægtninge, der forsvandt under Holocaust i en lille flække i det daværende Polen. En utrættelig jagt, der i årene efter årtusindskiftet fører ham på en rejse verden rundt til Østeuropa, Australien, Israel og Skandinavien.

Sproget slynger sig elegant i lange, snørklede sætninger, en ægte historiefortællers sprog. En historiefortæller med en baggrund som klassisk filolog, der læner sig op ad antikkens forfattere, de gammeltestamentlige beretninger og ikke mindst den elskede bedstefars fortællestil. Tilsyneladende kaotisk væver forfatterens beretning sig frem og tilbage med mange sidespring, ikke mindst til historierne i den hebraiske bibel. Temaer tages op og forlades igen for senere at blive broderet videre på, men bedst som man tror, at nu har man mistet forbindelsen, bliver man atter bragt tilbage på rette spor. Et fascinerende væld af historier inden i historien, som gør det svært at slippe bogen.

Det er en gribende bog, spændende som en kriminalroman og ikke uden humor. Hvad skete der egentlig med bedstefaderens bror Shmiel, hans dygtige og rare kone og de fire smukke, unge døtre? Hvornår døde de, og hvordan døde de? Som videnskabsmand interesserer forfatteren sig i begyndelsen mest for de nøgne facts, men snart kommer interessen for at finde ud af, hvordan de var som mennesker.

Mendelsohns søgen starter i gamle familiebreve, arkiver og senere på internettet for derefter at gå videre til jagten på de få overlevende, der direkte eller indirekte har kendt til Shmiel og hans familie. Det giver naturligvis forskellige versioner af familiehistorien, men hvilke er de sande? Et utroligt samspil af tilfældigheder forsyner forfatteren med oplysninger, og mod alle odds dukker der hele tiden nye mennesker op, der har kendt til familien. Det er selvfølgeligt umuligt at finde frem til den fulde sandhed, men de mange små detaljer gør de forsvundne slægtninge meget mere nærværende.

Bogen er ikke blot en spændende og rørende detektivisk jagt på en stump slægtshistorie, men i det større perspektiv en undersøgelse af, hvad slægten og fortiden betyder for os som mennesker.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.